Joulukalenterin 24. luukku: pastellisen piparkakkutalon myötä toivotan hyvää joulua

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan 💝 Jouluamme koristaa perinteisesti piparkakkutalo, joka sitten syödään loppiaisena. Tänä vuonna talo on rakennettu hieman tavanomaista korkeammaksi, koska mahtuuhan silloin pinnoille enemmän koristeita. Väreinä talossa ovat hempeät vaaleanpunainen ja vaaleansininen.


Piparitaikinan jo monesta postauksesta tuttu ohje löytyy täältä. Rakennelmia varten taikinaan kannattaa lisätä hieman ylimääräistä vehnäjauhoa, jotta taikina on riittävän jämäkkää isoja pipareita varten.

Käytin kaavojen pohjana Myllyn Parhaan kaavoja, jotka löytyvät tämän linkin takaa. Korotin kaikkia seiniä noin 4 senttimetriä ohjetta korkeammaksi ja leikkasin ikkunat vapaalla kädellä kaaren muotoon.

Palat paistuvat 175-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Ovi ja savupiipun osat kannattaa ottaa pois jo 4-5 minuutin jälkeen, jotta ne eivät pala. Kun osat ovat jäähtyneet, alkaa paras vaihe: jouluradio soimaan, mukillinen glögiä evääksi ja koristelupuuhiin! Pikeeriä, makeisia ja erilaisia sokerihelmiä ja -strösseleitä, ja mitä enemmän, sitä parempi. Väriä ja kimallusta ei voi koskaan olla liikaa...



Palaset saavat kuivua kaikessa rauhassa vaakatasossa ennen talon kokoamista. Käytin palojen yhteenliimamiseen Dr. Oetkerin elintarvikeliimaa, ja itse asiassa se on todella kätevää ja kestävää rakennuspuuhissa. Liima on todella jäykkää ja ainakin minun on hankala saada se ulos tuubista, mutta sitä voi puristaa kerralla sieltä pidemmän pötkön ja käyttää sopivissa erissä osien liimaamiseen. Siistiä ja todella näppärää verrattuna ainakin sulaan sokeriin, jota olen aiempina vuosina käyttänyt ja saanut aikaan melkolaisen sotkun.


Ja pitäähän talossa olla asukki: harmaaturkkinen kissa vartioi tiluksiaan ovenraosta!


Oikein ihanaa ja rauhaisaa joulua! Nauttikaa, tunnelmoikaa, syökää ja juokaa! Reseptin ja hellan välys hiljenee nyt joulun viettoon ja palaa seuraavan kerran uudenvuoden herkkujen äärelle.



Kommentit

  1. Hyvää ja herkullista Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Toivottavasti sinullakin on ollut ihana joulu :)

      Poista

Lähetä kommentti