Joulukalenterin ensimmäinen luukku: Paraisten piparit aloittavat joulunajan


Jee, nyt se alkaa! Joulu on ihmisen parasta aikaa, ja minulle joulunaika tarkoittaa ajanjaksoa lokakuun loppupuolelta loppiaiseen. Tähän asti on kuitenkin täytynyt vähän himmailla ja muun muassa kuunnella joululauluja vain salaa, mutta nyt jouluhanat saa avata täysillä! Tästä alkaa Reseptin ja hellan välyksen joulukalenteri 2018 ja itseoikeutetusti ensimmäisestä luukusta aukeaa Paraisten piparkakkujen maailman paras resepti. Joka päivä jouluun saakka avaan yhden herkullisen ja itselleni rakkaan joululeivonnaisen tai -ruoan ohjeen kaikkien muidenkin jouluihmisten iloksi.



Paraisten piparkakut ovat mausteisia pipareita, joihin laitetaan perus piparkakkumausteiden lisäksi kardemummaa ja kunnon tujaus konjakkia. Ensin mitataan kattilaan voita, sokeria, tummaa siirappia ja upeilta tuoksuvat mausteet eli kanelia, neilikkaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta ja kardemummaa.



Seos kiehautetaan tummanruskeaksi ja kiiltäväksi seokseksi, joka jäähdytetään kylmävesihauteessa. Seokseen vatkataan sähkövatkaimella ensin kananmunat ja konjakki ja sen jälkeen vehnäjauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda. Kun taikina alkaa olla liian paksua sähkövatkaimelle, se vaihdetaan puuhaarukkaan. Kun taikina ei enää tartu haarukkaan eikä kulhoon aivan kauheasti, se on valmista tekeytymään.

Paraisten piparit (~6 pellillistä keskikokoisia)
250 g normaalisuolaista voita
1,5 dl tummaa siirappia
2 dl sirosokeria
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääri
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
1 rkl konjakkia
noin 500 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa.

Taikina saa kelmuun käärittynä tekeytyä jääkaapissa yön yli, jonka aikana sitä kuuluu käydä säännöllisesti maistelemassa... Aamulla taikinan reunoissa on teelusikasta syntyneitä koloja, miltei kuin pieni hiiri olisi käynyt nakertelemassa sitä. Jäljelle jäänyt taikina otetaan hetkeksi huoneenlämpöön pehmenemään ennen kaulimista.

Tämä taikina on todella helposti käsiteltävää, ja siitä voi kaulita oman mielensä mukaisesti joko hyvin ohuen, jolloin pipareista tulee todella rapeita, tai hieman paksumman, jolloin piparit jäävät paistonkin jälkeen sisältä hieman pehmeäksi.



Vain mielikuvitus on rajana pipareiden teossa. Perinteisten sydänten ja tähtien lisäksi on ihana tehdä kissoja ja Volkswagen-possuja ja hirviä, joiden sarvet meinaavat aina palaa uunissa.



Tällaisia keskikokoisia pipareita paistetan 175 asteessa noin 5-7 minuuttia, mutta paistumista täytyy koko ajan vahtia, jottei käry käy. 



Sitten vain glögikattila kuumenemaan ja Raskasta joulua soimaan kuulokkeista - joulukuu on vastaanotettu asianmukaisin elkein 💖

Kommentit

Lähetä kommentti