Joulukalenterin 21. luukku: konjakkinen hedelmäkakku

Mainitsin jo aiemmassa postauksessani joulun ja kuivakakkujen yhteen kuulumisesta, ja tässä tulee nyt meidän joulumme kolmikon viimeinen ihanuus: konjakkinen hedelmäkakku, joka kahden aiemman kakun lailla on gluteeniton.


Kakun tekeminen alkaa hedelmien konjakkikylvystä. Tarvitaan siis loraus konjakkia ja kuivattuja karpaloita ja aprikooseja sekä rusinoita ja cocktailkirsikoita (punaisia ja vihreitä väriefektin maksimoimiseksi), jotka laitetaan kylpemään konjakkiin yön yli. (Jos olet malttamaton, pari tuntiakin ajaa miltei saman asian.)


Kakkutaikinan teko aloitetaan vatkaamalla huoneenlämpöistä voita, fariinisokeria ja sirosokeria keskenään. Kun vaahto on kullanruskeaa ja tasarakenteista, joukkoon vatkataan yksitellen kaksi kananmunaa, 1 desilitra keskenään sekoitettuja jauhoja ja sitten viimeinen muna. Kananmunat lisätään kahdessa eri vaiheessa, jotta taikina ei juoksetu. Kolmannen kananmunan jälkeen joukkoon sekoitetaan loput jauhot ja viimeiseksi konjakkihedelmät sekä rouhitut hasselpähkinät. Jos pähkinöiden maun haluaa viedä äärimmilleen, ne kannattaa paahtaa kuivalla paistinpannulla ennen rouhimista.


Konjakkinen hedelmäkakku
0,5 dl konjakkia
yhteensä 2 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna, 
kuivattuja karpaloita, rusinoita ja cocktailkirsikoita
200 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sirosokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl hasselpähkinäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä.

Valmis kakkutaikina kaadetaan voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun torvivuokaan ja pinta tasoitetaan kevyesti. Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja kokeilutikkuun ei tartu taikinaa.

Kakku saa jäähtyä hetken vuoassa ennen kumoamista. Kumoamisen jälkeen (tämänkin) kakun täytyisi saada tekeytyä vuorokausi tai mielellään parikin. Maut tekeytyvät ja tasaantuvat, mutta ymmärrän kyllä, että leipurin täytyy heti saada maistaa yksi palanen. Nyt on siis juuri oikea hetki leipoa, jotta aattoaamun ja -päivän ja -illan kahvilla saa parasta mahdollista kakkua!


Tästä kakusta ei todella tarvitse sattumia etsiä. Punaista, keltaista ja vihreää pilkottaa jokaisesta viipaleesta, ja tuoksussa leijailevat sulassa sovussa hasselpähkinä, konjakki ja makeat hedelmät. Punaiset kirsikat ovat ehdottomasti omat suosikkini; ne ovat kauniita väripilkkuja ja niiden rakenne on paistamisen jälkeen ihanan tahmea.


Uskomatonta, miten äkkiä joulukuu on mennyt ja miten vauhdilla joulu lähestyy! Mitähän ihanuuksia tässä vielä ehtii taikoa ja maistella? 💝

Kommentit