Joulukalenterin 15. luukku: kuivakakkujen aatelia - luumukakku suklaasydämellä

Joulu on ihan selkeästi kuivakakkujen juhlaa; taatelikakkua (löytyi 7. luukusta), englantilaista hedelmäkakkua (löytyy myöhemmin joulukalenterista) ja arabialaista maustekakkua leivotaan vähän kodissa kuin kodissa joulun alla. Tuunasin pari vuotta sitten maustekakkua, koska pidin perinteistä ohjetta hieman tylsänä, ja syntyi oma kakkujen suosikkini: suklaasydämellä viimeistelty mausteinen luumukakku, joka on kaiken muun hyvän lisäksi gluteeniton.  


Ulospäin kakku näyttää ihan viattomalta kuivakakulta, mutta se kätkee sinäänsä monenlaisia yllätyksiä, jotka paljastuvat vasta, kun kakusta leikkaa palasen...


Kakun sisään on piilotettu jono Fazerin joulusuklaita, jotka sulavat ihanaksi, piparkakkumausteiseksi suklaasydämeksi kakun keskelle.

Taikinan teko alkaa kuitenkin kuivien aineiden mittaamisella ja sekoittamisella keskenään. Kun jauhot, sokerit ja mausteet ovat sekaisin, joukkoon kaadetaan sulaa margariinia, turkkilaista jugurttia sekä luumumarmeladia, joka on suklaan lisäksi toinen juju kakussa. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi ja taikina onkin jo valmis vuokaan.

Suklaasydämellä viimeistelty mausteinen luumukakku
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl fariinisokeria
1 dl sirosokeria
2 tl soodaa
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
175 g sulaa margariinia
2 dl turkkilaista jugurttia
1 dl luumumarmeladia (samaa kuin joulutorttuihin)
15 Fazerin joulusuklaata
+ voita & glut. korppujauhoja vuoan voiteluun.

Puolet taikinasta kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun torvivuokaan. Sitten joulumakeiset asetellaan taikinan päälle ringiksi.



Loppu taikina kaadetaan suklaamakeisten päälle ja pinta tasoitetaan kevyesti. Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, vuoan päälle voi laittaa leivinpaperin.

Valmis kakku saa jäähtyä sen verran vuoassaan, ettei vuoka enää polta sormia, ja sen jälkeen kakku kumotaan jäähtymään loppuun.


Sitten täytyisi malttaa. Luumun maku pääsee esiin vasta, kun kakku on saanut pari päivää tekeytyä. Siksi kakku kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ja antaa sen mehevöityä ja maustua jääkaapissa pari päivää ennen tarjoilua. Ja jotta suklaasydän pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kakku kannattaa kuitenkin tarjoata huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä.


Tahtoisin keksiä jonkin kokonaan uuden termin "kuiva"kakun tilalle, sillä tämäkin, kuten myös taateli- ja hedemäkakku, ovat todellakin jotain aivan muuta kuin kuivia! Tämän mehevämmäksi, maukkaammaksi ja jouluisammaksi ei kakku juuri voi muuttua. 💝

Kommentit