Mehevä ja toffeinen taatelikakku kuuluu jouluun

Taatelikakku on yksi joulun lempileivonnaisistani, ja myös sen tekeminen on ihanaa. Tämä kostea, mehevä ja toffeinen taatelikakku ei vehnäjauhoja kaipaa, vaan se tehdään mantelijauhoista ja vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta, joten se on myös gluteeniton.


Taikina tehdään keittelemällä ensin taateleita, fariinisokeria ja omenamehua pehmeäksi soseeksi. Soseen tasarakenteisuus varmistetaan lopuksi vielä sauvasekoittimella, ennen kuin joukkoon lisätään ensin voita ja sen jälkeen yksitellen kananmunat. Lopuksi joukkoon sekoitetaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taikinaa ei siis vatkata mitään välissä, joten työvälineiksi riittävät kattila ja puuhaarukka.

Gluteeniton taatelikakku
250 g kuivattuja taateleita
1,5 dl omenamehua
2 dl fariinisokeria
150 g voita
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhoja
2 dl vaalea gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl raastettua muskottipähkinää.

Taikina kaadetaan voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun torvivuokaan.


Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla 50-60 minuuttia tai niin kauan, että pinta on kullanruskea eikä kokeilutikkuun tartu enää kokeillessa taikinaa. Kypsän kakun reunat alkavat myös jo irtoilla vuoasta.

Muutaman minuutin jäähtymisen jälkeen kakku kumotaan leivinpaperin päälle jäähtymään. Kakku saa jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen se laitetaan jääkaappiin tekeytymään. Toki kakun voi myös laittaa pakkaseen, mutta jääkaapissakin se säilyy hyvin viikon verran - ja vain paranee tekeytyessään.


Koko keittiö tuoksuu aivan toffeelle, kun kakun ottaa uunista! En millään malttaisi pitää näppejä erossa tästä, mutta laitan kakun kyllä pakkaseen, jotta voin ottaa sen sieltä muutamaa päivää ennen joulua sulamaan ja aattoaamuna aamupalalla saa leikata ensimmäisen viipaleen...


Millaisia kahvikakkuja sinun jouluusi kuuluu?

Kommentit