Pitsaa kylmäkohotetusta taikinasta pitsakivellä paistaen

Tätä pitsaa varten on nyt käyty hautaustoimistossa. Kukaan ei sentään kuollut, mutta hautaustoimisto myy myös pitsakiviä. Erikoinen liikeideayhdistelmä, mutta mikäs siinä. Ostimme siis kauniin, tummanharmaan vuolukivisen pitsakiven, jota piti tietenkin heti päästä testaamaan. Testissä oli tosin samaan aikaan myös uusi jauho, mutta koska paistoimme toisen pitsan kiven päällä ja toisen tavallisella uunipellillä, pääsimme testaamaan myös kiven vaikutusta lopputulokseen. 


Kylmäkohotettu pohja on todella simppeli tehdä yleiskoneella, kunhan vain muistaa ennakoida riittävästi, jotta pohja ehtii kohota. Yleensä olen käyttänyt mitä tahansa marketista löytyviä pitsajauhoja, mutta nyt kokeilin veljeni suosituksesta Dennis-merkkisiä "Tipo 00" -pitsajauhoja, joista kuulemma tulee erityisen hyvä pohja:

2 uunipellin kokoista pitsapohjaa

5 dl kylmää vettä

4 tl kuivahiivaa

2 rkl oliiviöljyä

noin 700 g Dennisin Tipo 00 -pitsajauhoja

1 tl suolaa

+ 1 tl kuivattua oreganoa

+ 0,5 tl kuivattua rosmariinia mausteeksi.


Vesi, hiiva, öljy ja halutessaan yrtit sekoitetaan yleiskoneen kulhossa sekaisin ja aletaan sekoittaa pienellä teholla jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Kun taikina alkaa olla jo melko kiinteää, tehoa lisätään, jotta taikinaan syntyy kunnon sitko. Kun taikina on jo niin kiinteää, ettei se juurikaan tartu, lopuksi lisätään suola ja vaivataan vielä hetki.

Taikina saa kohota kylmässä liinan alla peitettynä vähintään 2 tuntia, mieluiten vaikka vuorokauden - tai hifistelijöiden mukaan kaksi...


Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois ja määrä jaetaan kahtia. Molemmat osat kaulitaan.

Minä rakastan etikkaisella tomaattikastikkeella, kirsikkatomaateilla, punaisella paprikalla, punasipulilla, juustolla ja basilikalla täytettyä pitsaa, joten sellaista tästäkin tehtiin. Pesty ja esi"poltettu" pitsakivi sai odotella täytteiden valmistelun ajan pöydällä.


Siinä vaiheessa kun uuni laitetaan lämpimään, uuniin menee myös pitsakivi. Se nostetaan valmiista uunista paistokintailla pöydälle, päälle nostetaan valmiiksi kaulittu pitsapohja, joka täytetään. Sitten vain pitsa uuniin ja kiertoilmassa 225 asteessa 10 minuutissa pitsa on tuoretta basilikaa vaille valmis.

Kuuman kiven päältä pitsan saa helposti liu'utettua metallisella paistolastalle uunipellille tai muun ei- polttavan kuuman alustan päälle.


Ja kyllä: on todettava, että kiven päällä paistettu pohja on kohonnut tasaisemmin ja paistunut myös pohjasta ihanan rapeaksi ja maukkaaksi. Reunat ovat täynnä pieniä ilmakuplia, kun taas pellillä paistetussa pitsassa on joitakin suuria ilmakuplia, mutta muutoin pohja on tiiviimpi. Mutta hyvänmakuinen sekin on, joten kyllä nämä jauhot jäävät meillä käyttöön. Kiitos vinkistä!

PS. Neuvoja korjaili jo heti, että eihän sitä pitsaa nyt näin tehdä! Pitsakiven pitää antaa lämmetä tulikuuman uunin grillivastuksen alla ainakin tunti, ja jotta se ei ehdi jäähtyä huoneenlämmössä, pitsa täytetään valmiiksi jauhotetulle alustalle, josta se vain nopeasti nykäistään kiven päälle ja uuniin. Paistoaika on kuulemma noin 3 minuuttia, mikä tuntuu uskomattomalta. Mutta näillä opeilla kohti seuravaa pitsapäivää!

Kommentit