Perinteinen lakka-kinuskitäytekakku gluteenittomana

Lakka ja kinuski ovat klassinen makupari, joka sopii mielestäni juhlistamaan niin itsenäisyyspäivää, talvisynttäreitä kuin jouluakin. Tämä pieni, gluteeniton lakka-kinuskikakku juhlistaa isäni syntymäpäivää.


Kakkupohja on vaalea sokerikakkupohja, joka on tehty kolmesta kananmunasta samasuhdetekniikalla eli samanlaisiin juomalaseihin sirosokeria ja Finmix-jauhoseosta molempia yhtä paljon kuin kananmunia mittaamalla.

Valmis, paistettu ja tekeytynyt pohja leikataan kolmeksi kiekoksi ja kostuttamisliemi sekä täytteet valmistellaan odottamaan: kostutukseen käytin vedellä laimennettua mesimarjalikööriä, täytteeksi tuli lakkaa sekä hillona että kokonaisina marjoina. Marjat sekoitin kermavaahdosta ja vaniljarahkasta tehtyyn täytteeseen.


En makeuttanut täytteitä ollenkaan erikseen sokerilla, sillä hillossa sokeria on jo omasta takaa reilusti ja sillä kakun päälle tuleva kinuski on todella makeaa. 

Kinuski valmistetaan fariinisokerista ja kermasta hiljalleen keittelemällä niin pitkään, että seos alkaa olla paksua ja kiiltävää. Kinuskin koostumusta voi testata tiputtamalla pisaran kylmään veteen. Jos pisara pysyy muodossaan, kinuski on valmista, ja jos kinuski "hajoaa" kylmään veteen ohuiksi säikeiksi, sitä kannattaa keitellä vielä. Minulla tämän annoksen keittäminen vie yleensä noin 10 minuuttia, mutta aika riippuu paljon lieden tehosta ja kinuskin määrästä.


Gluteeniton lakka-kinuskitäytekakku

3 munan sokerikakkupohja

kostutus:

noin 1 dl vedellä laimennettua mesimarjalikööriä

täyte:

noin 2 dl lakkahilloa

3 dl (pakaste)lakkoja

2 dl laktoositonta vispikermaa

1 prk (250 g) laktoositonta vaniljarahkaa

kuorrutus:

1,5 dl fariinisokeria

1,5 dl laktoositonta vispikermaa

+ reunoille noin 1 dl kermaa vatkattuna + noin 1 rkl lakkahilloa vaahtoon sekoitettuna

+ koristeeksi gluteenitonta fudgea, piparkakkua tms.

Koska lakka on niin ihanaa, että sitä saa olla reilusti, sekoitin lakkahilloa myös kakun reunoille tulevaan kermaan. Tilkkanen kermaa vatkataan siis vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan hieman lakkahilloa. Tällaisesta kombosta ei kuitenkaan saa (ainakaan minä en saanut) niin paksua, että sitä voisi pursottaa, mutta kinuskivalumien alla voi hyvin olla pelkistetty ja jopa "puolinaku" kuorrutus. 

Koska joulun aika hiljalleen hissuttelee jo keittiöönkin, kakun pinnalla on aavistuksena joulusta aiemmassa postauksessa esiteltyä viskifudgea sekä gluteenittomien piparkakkujen palasia.


Herkullista viikonloppua! 

Kommentit