Iskälle omatekoista viskifudgea

Katselin kaupan makeishyllyä ja mietin kuumeisesti, millainen herkku sopisi täydellisesti isänpäivään. Mikään ei tuntunut sopivalta, kunnes löysin viskitoffeeta. Noh, siinä oli "tietenkin" gluteenia, joten päässäni alkoi muhia ajatus, eikö viskitoffeeta muka voisi keittää itse. Ehkä tyylipuhdasta toffeeta tästä ei syntynyt, mutta kotitekoista viskifudgea kyllä, ja se on muuten mielettömän hyvää! 


Fudgen tekeminen ei todellakaan ole vaikeaa, mutta ilman lämpömittaria en tähän ryhtyisi.

Kattilaan mitataan ensin voita, kermaa, tilkka maitoa sekä aimo annos fariini- ja taloussokeria. Viski jätetään tässä vaiheessa vielä odottamaan, jotta kaikki ihanuus ei haihdu keittämisessä pois. Tässä fudgessa on Cutty sharkia, ja koska se loppui, vaatimattomasti loppu laitettiin Laprhroaigia.


Kermaa, maitoa, voita ja sokereita kuumennetaan ensin miedolla lämmöllä, jotta sokerit liukenevat ja voi sulaa. Kun seos on täysin tasalaatuista, hella laitetaan täydelle teholle ja seos kuumennetaan koko ajan sekoitellen 118 asteeseen.

Seos kuumenee nopeasti noin 106 asteeseen, mutta sen jälkeen seosta saa sekoitella pitkän tovin (10-15 minuuttia), ennen kuin lämpötila kipuaa 118 asteeseen. Sinä aikana seoksen olomuoto muuttuu huomattavasti kiinteämmäksi ja vähemmän kiiltäväksi, joten jonkinlainen energiaa vaativa reaktio fudgessa tapahtuu, kun viimeisen 10 asteen saavuttaminen kestää niin kauan.


Kun seos on 118-asteista, se nostetaan pois liedeltä ja annetaan jäähtyä muutama minuutti 110 asteeseen, Sitten joukkoon lorautetaan viski. Viski saa seoksen kuohahtamaan kunnolla, joten saa sekoittaa reippaasti. Ja voi juku mikä tuoksu kattilasta nousee!

Viskin lisäämisen jälkeen seosta sekoitetaan voimakkaasti muutama minuutti niin, että se paksunee silmin nähden. Sitten valmis fudge kaadetaan leivinpaperoituun astiaan jähmettymään.

Viskifudge (noin 25 palaa)
75 g voita
2 dl laktoositonta kermaa
0,5 dl laktoositonta maitoa
200 g fariinisokeria
100 g taloussokeria
2 rkl viskiä.



Kiiltävä ja paksu fudge saa jähmettyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaapissa yön yli. Jääkaappikylmänä se on helppo leikata kuumaan veteen kastetulla veitsellä siistiksi palasiksi.


On syytä olla nopea, jos haluaa purkittaa ihanuudet lahjaksi. Muutoin joku vikkeläsorminen käy hampsimassa kaikki, ennen kuin palanenkaan on ehtinyt vielä purkkiin.



Luulen, että tämä lahja saattaisi ilahduttaa monia isänpäivän lisäksi myös pukinkontissa...




Kommentit