Gluteenittomat piparit, joista ei makua puutu!

Lupasin esitellä seuraavaksi gluteenittomat piparit, joita oli käytetty myös viikko sitten postausvuorossa olleessa lakka-kinuskikakussa. Piparkakuissa gluteenittomuus ei ole ongelma, sillä lopputulos saakin olla rapea ja murea, joten mitään ksantaania tai muitakaan "lisäaineita" ei tarvita. Mausteita gluteenittomien jauhojen kanssa leipoessa sen sijaan saa olla roimasti, jotta lopputuloksesta tulee maukas!


Taikina tehdään ihan samalla tavalla kuin "tavallinenkin" piparkakkutaikina, mutta sokeriksi valitaan fariinisokeri (antaa makua ja väriä) ja mausteita käytetään reilusti: pomeranssinkuorta, neilikkaa, inkivääriä, kanelia ja kardemummaa ei säästellä, kun mausteet mitataan kattilaan voin, fariinisokerin ja tumman siirapin kanssa.


Ainekset kiehautetaan, ja kiehahtamisen jälkeen seos näyttää miltei sulalta suklaalta, koska fariini, siirappi ja mausteet tekevät seoksen väristä niin tumman.Huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen taikinaan vatkataan sähkövatkaimella ensin kananmunat yksitellen ja sitten pikkuhiljaa jauhoja, joihin on sekoitettu ruokasoodaa ja ripaus suolaa. Kun vatkain ei enää pysty taikinaan, vaihdetaan työvälineeksi puuhaarukka. Jauhoina tässä on käytetty Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, tattarijauhoa sekä himppunen vaaleaa maissitärkkelystä.

Gluteenittomat jauhot eivät minun kokemukseni mukaan turpoa samalla tavalla kuin vehnäjauhot, joten taikina saa olla kunnolla tanakkaa ennen jääkaappiin laittamista, koska rakenne ei jämäköidy yhtä paljon kuin vehnäjauholla tehdyssä taikinassa.

Gluteenittomat piparkakut (tsiljoona eli ainakin 70 kpl)
200 g voita
3 dl fariinisokeria
2 dl tummaa siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
noin 7 dl vaaleaa glut. jauhoseosta (Virtasalmi)
4 dl tattarijauhoja
0,5 dl vaaleaa maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl soodaa
1 mm suolaa.

Taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa, ja sen jälkeen se on valmista leivottavaksi. Tämä on aivan yhtä helppoa käsiteltävää kuin tavallinenkin piparkakkutaikina, joten kaulitseminen onnnistuu helposti. Jauhoina minä käytän yleensä Semperin Finmixiä kaulitsemisessa, koska se on todella hienojakoista.

Paistoaika on 175-asteisen uunin keskitasolla 4,5 - 5 minuuttia tai kunnes pinta on matta ja väriltään kauniin kullanruskea.

Valmiiden piparien pinta on ehkä hieman erinäköinen - jotenkin huokoisempi - kuin tavallisten versioiden, mutta rakenne ei ole yhtään höttöinen vaan ihanan rapsakka. Ja maku, se se vasta hyvä onkin; todella mausteinen ja paahtuneen sokerisen makea.

Ja näitä säilyi jopa hieman purkitettavaksi asti, mutta saa nähdä, kääntyykö kalenteri edes joulukuulle, ennen kuin purkissa jo pohja paistaa...


Joko sinä olet aloittanut joululeivonnan? :)

Kommentit