Gluteeniton toscapiiras pekaanitoscalla

 Taas on vierähtänyt luvattoman paljon aikaa ja virrannut vettä joessa sen jälkeen, kun viimeksi istahdin rauhassa blogin ääreen. Ei sillä että olisin ehtinyt juurikaan myöskään leipoa, sillä syksy on ollut aikamoista haipakkaa muun muassa töiden ja muuttopuuhien vuoksi. Nyt kuitenkin uusi koti alkaa olla aloillaan - tai onhan se ollut jo aikansa, mutta nyt ovat myös asukkaat - joten ehkä nyt voisi aloittaa messevän joululeipomissesongin! Tämä ei kuitenkaan vielä ole erityisen jouluinen resepti vaikka ihana onkin; gluteeniton toscapiirakka, jossa tosca tehdään kokonaisista pekaanipähkinöistä rouhimalla! On muuten todella mehevää ja maukasta!



Taikinaan tulee muna-sokerivaahdon lisäksi voita ja rahkaa, jotka molemmat tuovat mehevyyttä gluteenittomaan pohjaan:

Toscapiirakka:

Pohja:

4 kananmunaa

3 dl sirosokeria

4,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitorahkaa

200 g sulaa voita

2 rkl vispikermaa

Toscakuorrute:

3 dl pekaanipähkinöit

1,5 dl manteleita

100 g voita

2 dl sirosokeria

1 dl vispikermaa

2 rkl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.


Pohjaa varten sulatetaan ensin voi, jotta se ehtii hieman jäähtyä. Kananmunat ja sokeri vatkataan kulhossa tanakaksi vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan ensin jauhoseos, johon on sekoitettu leivinjauhe, ja sen jälkeen maitorahka, sula voi sekä tilkkanen kermaa. 

Tasaiseksi sekoitettu taikina kaadetaan noin 20x30-kokoiseen uunivuokaan, jossa on leivinpaperi. Pohjaa paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei tartu enää taikinaa ja pinta on kauniin kullanruskea.

Paistumisen aikana keitellään pinnalle tuleva tosca: Pähkinät rouhitaan ja sekoitetaan  voin, sokerin, kerman ja jauhojen kanssa kattilassa. Seos kuumennetaan kiehumispisteeseen.




Ihana, paksu ja kinuskinen tosca kaadetaan esipaistetun pohjan päälle ja yritetään muistaa olla polttamatta sormiaan!



Piirakkaa paistetaan vielä toiset 15 minuuttia tai kunnes kuorrutekin on kauniin kullanruskea ja tuoksu paahtuneen pähkinäinen.



PS. Taikinaan voi upottaa halutessaan vielä kourallisen marjoja, kuten näissä on vadelmia Glorian Ruoka&Viini-lehden idean mukaisesti. Ilmankin pärjää kuitenkin erittäin hyvin, sillä pähkinäinen tosca on niin hyvää, että se ei kaipaa mitään lisää seurakseen!


Kommentit