Pitkän tauon jälkeen hellan ääreen - pehmoinen omenakakku

 Vierähti heinäkuun loppu, vierähti elokuu ja vierähti vielä syyskuutakin jonkin matkaa, ennen kuin löysin tieni takaisin leivonnan ja blogin ääreen. En suunnitellut mitään "taukoa", mutta sellainen vain syntyi. Nyt tuntuu ihanalta upottaa sormet taikinaan, ja mielessä risteilee toinen toistaan houkuttelevampia kokeiluja. Syyskesän omenakauden kunniaksi tein pehmoisenpehmoista omenakakkua, joka on myös gluteeniton ja laktoositon.



Aluksi täytyy käydä keräämässä omppuja. Happamat lajikkeet sopivat tähän hyvin, mutta esim. minä poimin perheomenapuusta muutamaakin eri sorttista omenaa. 


Omenat pestään ja lohkotaan. Lohkot pyöritellään heti kanelissa, jotta ne eivät ala tummua taikinan teon aikana.

Taikina tehdään muna-sokerivaahtoon, koska sillä saadaan aikaan kuohkeutta. Siten lopputulos on ihanan muhkea ja pehmeä. Munat, sirosokeri, fariinisokeri ja hippunen vaniljaa vatkataan tanakaksi vaahdoksi, jonka pinnalla pysyy hetken aikaa vatkaimien kärjellä piirretyt kuviot. Vaahtoon sekoitetaan gluteenittomat vaaleat jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi juoksevaa margariinia.


Pehmoinen omenakakku (g, l)

7-8 omenaa

2 tl kanelia

6 kananmunaa

1,5 dl fariinisokeria

1,5 dl sirosokeria

1 tl vaniljasokeria

2,5 dl Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta

2 dl Semper Finmixiä

1 tl leivinjauhetta

100 g Flora culinessea.


Puolet taikinasta kaadetaan noin 20x30-senttiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Päälle ladotaan puolet omenaviipaleista.



Päälle levitetään loput taikinasta ja pinnalle loput omenalohkot.



Kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja kakun reunat alkavat irrota leivinpaperista.

Kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi vuoassaan, jonka jälkeen se on helppo leikata siistiksi palasiksi. Kakku on herkullista sellaisenaan, koska taikinan sisällä olevat omenat tekevät kakusta niin mehukkaan.



Loraus vaniljakastiketta ei silti ole koskaan huono idea omenapiirakan kanssa, joten sellaistakin voi hyvin tämän kanssa nautiskella.

Kommentit