New Yorkin sitruunaista juustokakkua

 Jos teen juustokakkua, teen yleensä hyydytettäviä versioita. Nyt syksy jostain syystä houkutteli tekemään uunissa paistetun version, ja niin hyvää tämä on, että teen takuulla jatkossakin! Runsaalla sitruunalla maustettu uunijuustokakku on silkkisen pehmeää ja täyteläistä rakenteeltaan. Tästä on helppo tehdä myös gluteeniton valitsemalla pohjaan gluteenittomat keksit ja korvaamalla pieni jauhomäärä maissitärkkelyksellä.



Kakku tehdään huoneenlämpöisistä raaka-aineista, joten ennen pohjan tekemisen aloittamista otetaan huoneenlämpöön maustamatonta tuorejuustoa, ranskankermaa sekä kananmunia.

Pohjaa varten murustellaan esim. tiivistä muovipussia ja kaulinta apuna käyttäen maukkaita keksejä. Minusta kaura on ihanaa, joten käytin tässä kaurakeksejä. Keksinmuruista saa taikinan, kun niihin kaataa hieman sulatettua voita. Voin pieni suolaisuus myös korostaa kauran viljaisaa makua ihanasti.

Keksimuru painellaan 15-senttisen itopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.


Kakkumassa tehdään vatkaamalla ensin sähkövatkaimella maustamaton tuorejuusto ja sokeri. Kun sokeri on täysin sekoittunut, joukkoon vatkataan myös ranskankerma. Ranskankerman jälkeen jätetään vatkaimet pois ja sekoitetaan puuhaarukalla kananmunat yksi kerrallaan joukkoon. Kun massa on sileää ja kiiltävää, se maustetaan yhden sitruunan kuoriraasteella sekä ruokalusikallisella sitruunanmehua. Lopuksi joukkoon siivilöidään pieni määrä jauhoja.



Kakkumassa kaadetaan keksipohjan päälle ja vuokaa kopautetaan pari kertaa pöytään (kyllä!), jotta mahdolliset ilmakuplat rikkoutuvat ja kakku kypsyy tasaisesti.

Kakku laitetaan 150-asteiseen uuniin tunniksi paistumaan. Tunnin kuluttua uunista otetaan virrat pois, luukku avataan hetkeksi, jotta kosteus poistuu, ja kakku jätetään vielä toiseksi tunniksi kypsymään jälkilämmöllä. Paiston voisi tehdä myös laittamalla kakkuvuoan vesihauteeseen tai käärimällä vuoan ympärille märän pyyhkeen, mutta kiehuvan veden kanssa lotraaminen ei houkuttele, joten tämä on helpompi tapa saada rakenteesta ihanan silkkinen ja tasaisesti kypsynyt.

Valmis kakku saa jäähtyä vuoassaan ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä jääkaapissa kylmäksi. Sitten se on valmista nautittavaksi! Se on taivaallista sellaisenaan, ja vielä parempaa, kun päälle lusikoi reilusti vadelmista siivilän läpi paseerattua kastiketta.




Sitruunainen uunijuustokakku
Pohja:
120 g kaurakeksejä (glut. versiossa gluteenittomia)
50 g sulaa voita
Täyte:
600 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa (12 %)
2 dl sirosokeria
3 kananmunaa
1 sitruunan pesty ja raastettu kuori
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl vehnäjauhoa (glut. versiossa maissitärkkelystä)

+ tarjoiluun 200 g vadelmia siivilän läpi paseerattuna.



Kommentit