Gluteenittomat ja vegaaniset kaneliässät

Tein keväällä gluteenittomia kaneliässiä, jotka olivat älyttömän rapeita ja maukkaita. Myös muita erilaisia pikkuleipiä, kuten wilhelmiinoja sekä lusikkaleipiä niin peltimallina kuin perinteisinä on tullut nyt leivottua, joten ajattelin jatkaa saagaa ja kokeilla kaneliässiä, joissa ei olisi myöskään kananmunaa eikä voita. Varsinkin voin puuttuminen pikkuleivistä epäilytti minua ensin kovin, mutta nyt muutaman kerran tätä Vegaaniliiton ohjetta tuunattuani alan tulla toisiin aatoksiin! Nämä ovat todella maukkaat ja päältä rapeat ja sisältä hieman pehmeät gluteenittomat, munattomat ja maidottomat kaneliässät.


Taikina tehdään samaan tapaan kuin mitkä tahansa pikkuleivät: ensin vaahdotetaan rasva ja sokeri, sitten lisätään jauhoja ja sidosainetta sen verran, että syntyy kiinteä taikina. Tässä "kananmuna" eli omenasose lisätään vasta maissitärkkelyksen, vaniljasokerin, leivinjauheen ja suolan jälkeen. Lopuksi joukkoon sekoitetaan gluteenittomat jauhot. Valmiista taikinasta saa muotoiltua kiinteän tangon, joka ei murene eikä halkeile mutta joka on edelleen aika pehmeää ja tarttuvaa.

Kaneliässät (V, G, noin 35 kpl)
100 g kasvimargariinia
1 dl tomusokeria
1 rkl Maizena-maissitärkkelystä
1 kukkurallinen tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl omenasosetta
1,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmi)
1,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper Finmix).

Valmis taikina kääritään paksuna tankona kelmuun jääkaappiin puoleksi tunniksi. Liian kovaksi taikina ei saa jäähtyä, ettei se murene leivottaessa.

Minun tekniikkani ässien leipomiseen on se, että leikkasin muovipillistä 8 senttimetrin mittaisen mittatikun ja jauhotin leivonta-alustan kaneli-sokeriseoksella (noin 0,5 dl sirosokeria, 2 tl kanelia). Otin kerrallaan 1/4 taikinasta jääkaapista, pyörittelin sen pitkäksi, noin etusormen paksuiseksi, tangoksi kaneli-sokerissa, ja siitä sitten leikkasin veitsellä mittatikun avulla sopivan mittaisia tankoja. Tangot muotoilin sormin leivinpaperin päällä ässiksi.


Paitsi yhden pellillisen kohdalla iski hahmotushäiriö, ja tulikin kakkosia... :D


Jotta pikkuleivät pysyvät sievästi muodossaan paiston aikana, ne kannattaa laittaa hetkeksi (~10 min) jääkaappiin tai pakastimeen ennen uuniin laittamista. Kylmä pinta pitää pikkuleivän muodossaan sen aikaa, että se ehtii jo jonkin verran kypsyä, ja siten se ei levahda. Paistolämpötila on 190 astetta ja paistoaika 10 minuuttia. Minä käänsin 8 minuutin jälkeen pellin toisin päin, kun tuo uunin pirulainen meinaa paistaa takakulman tummemmaksi kuin etuosan.

Kommentit