Gluteeniton mansikka-vaahtokarkkikääretorttu

Hyvää nimipäivää kaikki Marit, Mariat ja Maijat! Nimipäivän kunniaksi leipaisin minikääretortun, jonka täytin torin ihanilla mansikoilla ja vadelmilla sekä mansikanmakuisella vaahtokarkkitahnalla. Juuri tämän kesäisemmäksi leivonnainen ei varmaan enää muutu! 


Kääretorttu on jotenkin nostalginen leivonnainen, koska se on varmaan yksi ensimmäisistä leivonnaisista, joiden teko opetetaan peruskoulun kotitaloustunneilla. Välillä kääretorttu on ollut jotenkin ehkä epämuodikas, mutta viime aikoina sitä on alkanut näkyä taas lehdissä ja blogeissa - ja syystä, koska kääretorttuhan on mainio leivonnainen niin arkeen kuin juhlaan!

Yleensä kääretorttu tehdään uunipellille, mutta koska meitä on päiväkahvilla vain kaksi, tein minikääretortun 2 kananmunasta puolikkaan uunipellin kokoiseen vuokaan. Eli ensin mitataan kolmeen samanlaiseen lasiin yhtä paljon aineksia: kananmunat, sirosokeri ja vaniljasokeri sekä perunajauho.


Munat ja sokerit vaahdotetaan paksuksi vaahdoksi, johon siivilöidään ja käännellään perunjauho. Valmis taikina kaadetaan noin 20x30-kokoiseen uunivuokaan, joka on kauttaaltaan leivinpaperoitu.


Pohjaa paistetaan 225 asteessa noin 6 minuuttia. Pohja nostetaan kuumana leivinpapereineen pois vuoasta ja lasketaan ylösalaisin toisen leivinpaperin päälle, jonka päälle on ripoteltu sokeria tai muuta tarttumisen estävää.


Pohja kannattaa rullata leivinpaperin avulla kuumana vähäksi aikaa, jotta se ei halkeile myöhemmin.


Kun pohja on ehtinyt vähän jäähtyä, se kääritään uudestaan auki ja täytetään. Ensin pohjalle levitetään vaahtokarkkitahnaa (tai kermavaahtoa tai kerma-rahkaseosta tai tuorejuustoa) ja sitten silputtuja mansikoita ja vadelmia.


Täyttämisen jälkeen kääretorttu rullataan takaisin rullaksi. Pinnalle koristeeksi lisää mansikoita ja vadelmia sekä keskikesän hengessä syötäviä kukkia.


Vaahtokarkkitahna on aivan ihanan makeaa ja tahmeaa, ja mansikanmakuinen on tietenkin hempeän vaaleanpunaista. Loputtoman kauan se ei kuitenkaan säily rakenteeltaan mukavana (alkaa vetistyä), joten valtavan suuria leivonnaisia sillä ei kannata täyttää. Muutama päivä jääkaapissa on kuitenkin aivan OK säilytysaika.


Ihanan makoisaa kesäpäivää! 

Kommentit

  1. Kylläpä sinulla olikin herkulliset nimpparikahvitarjoilut. Onnea!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti