Vegaaninen ja gluteeniton kirsikka-suklaabrownie

Ostin joku aika taaksepäin ison pussin chiansiemeniä ja ajattelin, että tekisin niistä tuorepuuroja ja välipaloja itselleni. Noh, parin ensimmäisen kerran jälkeen siementen liottelu jäi ja pussi on nyt pyörinyt kaapissa. Siksi kun äitini lähetti minulle Maku-lehden vegaanisen kirsikkabrownien ohjeen, joka tehdään chiansiemenpohjaan, tiesin heti, että tässä on tilaisuuteni! Muokkasin ohjeen vielä gluteenittomaksi, ja lopputulos on ihanan pehmoinen ja suklainen brownie.


Taikinaa varten kuumennetaan ensin mantelimaitoa kattilassa höyryävän kuumaksi, ja kuumaan nesteeseen sekoitetaan chiansiemenet. Seos saa jäähtyä tunnin, jonka aikana - varsinkin jäähtymisen alussa - sitä kannattaa sekoitella muutamia kertoja, etteicät siemenet jämähdä yhdeksi klöntiksi.


Brownieen täytyy tietenkin laittaa suklaata, ja koska tämä brownie on vegaaninen, täytyy myös suklaan olla. Pandalta on tullut uutuustuotteena vegaaninen tummasuklaa, joten kokeilin sitä. Myös esim. Brunbergiltä löytyy vastaava tuote. Suklaa sulatetaan kattilassa yhdessä kasvimargariinin kanssa.


Tunnin ajan jäähtynyt ja paksuuntunut chiavanukas kaadetaan leivontakulhoon ja joukkoon sekoitetaan puuhaarukalla ensin sokeria ja vanilja-aromia ja sitten keskenään sekoitetut jauhot eli vaaleaa gluteenitonta jauhoseos ja leivinjauhe. 


Jotta suklaabrowniesta tulee kirsikka-suklaabrownieta, taikinaan tarvitaan tietenkin myös kirsikoita. Pian saa jo tuoreita, joten käytin tähän pakkasesta viimeisestä viime kesän kirsikat, jotka vain käännellään taikinaan.


Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun, noin 20x30-kokoiseen vuokaan, ja laitetaan 200-asteiseen uuniin noin 18-22 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniinruskea ja leivonnainen irtoaa reunoilta mutta on sisältä vielä ihanan mehevä ja kostea.


Vegaaninen ja gluteeniton kirsikka-suklaabrownie
4 dl mantelimaitoa
0,5 dl chiansiemeniä
200 g tummaa suklaata 
50 g margariinia
2,5 dl sirosokeria
pari tippaa vanilja-aromia
3,75 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
noin 100 g kirsikoita pilkottuna.

Brownie saa jäähtyä vuoassaan ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä jääkaapissa. Kylmänä se on helppo leikata siisteiksi annospaloiksi, joiden reunoilta helakanpunaiset kirsikkasattumat houkuttelevat. Jääkaappikylmänä brownien rakenne on tahmeampi ja ehkä mutakakkumaisempi, ja lämpimänä se muistuttaa enemmän suklaakakkua. Chiansiemenet tekevät yllättävän mukavan rakenteen!



Kommentit