Vanhan luotto-ohjeen gluteeniton mutakakku

Viimeisen 5 vuoden ajan olen tehnyt mutakakun kaipuuseen yksinomaan ruotsalaista kladdkakaa, joka on edelleenkin mielestäni käsittämättömän suklaista ilman, että koko taikinaan tulee laisinkaan suklaata. Nyt tein pitkästä aikaa gluteenitonta mutakakkua vanhalla luotto-ohjeellani, joka on peräisin jostakin naistenlehdestä ja joka saattaa olla jopa Flora Culinessen mainos (?) mutta joka on niin hyvä, että sillä ohjeella perheessäni on tehty mutakakkua jo kauan ennen kuin kukaan on tarvinnut gluteenitonta ruokaa.


Kakku tehdään irtopohjavuokaan, joten ensimmäiseksi pingotetaan leivinpaperi 24-26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja voidellaan sekä jauhotetaan reunat. Vuoka voi mennä jääkaappiin odottamaan taikinan valmistumista.

Taikinaan tulee oikeaa suklaata, ja minusta kaikkein paras leivontasuklaa on Fazerin punakääreinen taloussuklaa. Muut ainekset ovat simppeleitä: sokeria, kananmunia, maissitärkkelystä ja leivinjauhetta.


Taloussuklaa sulatetaan kattilassa yhdessä Flora Culinessen (varmasti muukin rasva käy, mutta en ole tehnyt tätä kakkua muulla tavalla) kanssa tummanruskeaksi, kiiltäväksi seokseksi.


Kun suklaaseoksen saa pois liedeltä jäähtymään, uuni laitetaan lämpenemään 175 asteeseen ja taikina tehdään loppuun: kananmunat ja sokeri vatkataan tanakaksi vaahdoksi, aivan kuten täytekakkupohjaa tehdessä, ja vaahtoon sekoitetaan ensin maissitärkkelystä sekä leivinjauhetta ja lopuksi suklaaseos. Olen huomannut, että suklaaseoksen saa parhaiten sekaisin muna-sokerivaahtoon nuolijalla kääntelemällä.

Gluteeniton mutakakku
2,5 dl Flora Culinessea
200 g Fazer taloussuklaata
4 kananmunaa
2 dl sirosokeria
2,5 dl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta.

Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja kopautetaan varovasti muutaman kerran pöytään, jotta mahdolliset ilmakuplat puhkeavat.


Paistoaika riippuu täysin siitä, millaisen lopputuloksen haluaa. Ja koska tämä on mutakakku, minä haluan MUTAISEN eli ihanan suklaisen, valuvan ja taikinaisen lopputuloksen, joten minä paistan kakkua 24-senttisessä vuoassa 25 minuuttia. Suklaakakkumaisemman lopputuloksen ystävä paistaa 30 minuuttia. Vastaavat ajat 26-senttisessä vuoassa ovat 22 ja 25 minuuttia (ainakin meidän uunissamme). 

Tämä kakku on uunista pois otettaessa reunoilta kiinteä ja pinnalle on muodostunut "kansi". Vuokaa kevyesti heiluttaessa taikina edelleen hyllyy keskeltä, mikä on tarkoituskin! Tietenkin se aiheuttaa kakun keskelle vajoaman, mutta minusta se on suoranainen mutakakun tunnusmerkki ja lupaus valuvan suklaisesta kakun sisuksesta.


Ja näin kesäaikaan tuo vajoama olisi mitä houkuttelevin täyttää tuoreilla mansikoilla tai kirsikoilla!

PS. Jääkaappikylmänä kakusta on helppo leikata siistejä palasia, ja kun palaa hieman lämmittää mikrossa, se palautuu sulavaan ja notkeaan olomuotoonsa.

Kommentit

  1. Mamma täällä kommentoi, että tämä on ihan paras resepti mutakakulle. Täällä sitä käyttää myös yksi kesäkahvila, kun heille sen pyynnöstä jaoin viime kesänä. Ja kyllä, se on otettu alunperin mainoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä! Tämä on kyllä älyttömän hyvä ohje! Ja muistin siis ihan oikein ohjeen alkuperänkin :D

      Poista

Lähetä kommentti