Sitä kuuluisaa maisemakahvilan raparperipiirakkaa

Eri sosiaalisen median alustoilla vilahtelevat tähän aikaan vuodesta erilaiset raparperileivonnaiset, ja miltei joka toinen leipuri luottaa Maisemakahvilan raparperipiirakan ohjeeseen, joten sitä minunkin täytyi testata. Eikä sitä suinkaan turhaan ylistetä! Tuunasin pinnalle tulevaa taikinamurua vielä hieman kauralla, ja kieltämättä tämä on kyllä todella hyvä raparperipiirakka.


Uunipellillisen kokoinen annos syntyy tällä ohjeella, ja tätä ohjetta minäkin muutoin noudatin, mutta lisäsin tosiaan noin 2 desilitraa kaurahiutaleita pinnalle tulevaan muruseokseen.

Ensin tehdään siis taikina ja pinnalle tulevan murun "pohja" sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja sekoittamalla niihin sulatettu voi. Murumaisesta seoksesta otetaan 1/4 erilleen murua varten.

Pohjataikinaan sekoitetaan kananmuna sekä turkkilainen jugurtti ja pohja painellaan leivinpaperoidulle uunipellille.


Pinnalle pilkotaan litra raparperin varsia sekä keskenään sekoitetut täytteen ainekset eli maitorahka, kermaviili, sokeri ja vanilja.

Muruseokseen lisätään vielä kaurahiutaleet ja seos ripotellaan rahkatäytteen päälle.


Maisemakahvilan raparperipiirakka
Pohja ja pinnan muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
250 g sulaa voita
2,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
+ 2 dl kaurahiutaleita muruseokseen

2 dl turkkilaista jugurttia
1 kananmuna

Täyte:
1 l raparperia
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl vaniljasokeria.




Piirakkaa paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa 45-50 minuuttia tai kunnes täytekin on kauttaaltaan hyytynyt ja kypsynyt ja pinta on kauniin kullanruskea.

Piirakka saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi pellillä ennen leikkaamista, jotta täyte ehtii asettua. Sitten piirakan voi pilkkoa sopiviksi suupaloiksi.


Tämä piirakka on ihanan makuista, koska rahkasta ja kermaviilistä tehty täyte kesyttää happaman raparperin kivasti. Tämä ei myöskään ole yltiömakeaa, vaan juuri sellainen ihana kesäherkku, jota voi nautiskella terassikahveilla kahvin tai teen kanssa. Eikä jäätelöä tai vaniljakastiketta välttämättä erikseen tarvita, koska piirakassa on jo maitotuotteita. Mutta eihän loraus vaniljakastiketta silti koskaan haittaa!


Pohjataikinassa oleva jugurtti ja täytteen rahka ja kermaviili tekevät tästä niin mehevän, että tästä saa varmasti älyttömän hyvän piirakan myös gluteenittomana. Oletko jo kokeillut sellaista ja onko sinulla valmis ohje? 😊

Kommentit