Gluteeniton suklaakahvikakku suolakinuskikuorrutteella

Liisa Westerbergin Makeaa-blogissa oli taannoin ihana kakkuresepti, jossa Sydänsurujen kakuksi kutsuttu tumma kahvikakku saa ylleen suolakinuskikuorrutteen. Tuunasin reseptiä hieman ja muunsin sen gluteenittomaksi, ja lopputulos on aivan ällistyttävän mehevä, kuohkea, herkullisen makuinen ja SUURI kakku!


Taikina tehdään simppelisti sekoittamalla kaikki ainekset: gluteeniton jauhoseos, sokeri, tumma kaakao, sooda, ripaus suolaa, sulatettu margariini, sulatettu taloussuklaa, turkkilainen jugurtti sekä kananmunat.

Mehevä gluteeniton suklaakahvikakku
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper Finmix)
3 dl sirosokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
200 g turkkilaista jugurttia
150 g sulaa margariinia
100 g sulaa taloussuklaata
+ voita ja glut. korppujauhoja vuoan voiteluun.

Margariini ja suklaa sulatetaan tiheästi sekoittaen mikrossa, ja seos sekoitetaan kuiviin aineksiin yhtä aikaa munien ja jugurtin kanssa. Taikina vain juuri ja juuri sekoitetaan tasaiseksi puuhaarukalla, ei siis vatkata lainkaan.

Taikina kohoaa valtavasti uunissa, joten se tarvitsee ison torvikakkuvuoan, jossa kakkua paistetaan 175 asteessa uunin alatasolla noin 52-55 minuuttia.


Gluteeniton kakku saa jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassaan ennen kumoamista, jotta kakku ei repeä eikä tartu kiinni.


Sen jälkeen kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista. Kuorrute on tehty täsmälleen Makeaa-blogin ohjeella eli kuumentamalla kattilassa ensin voita, fariinisokeria ja kermaa, kun seos kiehahtaa eli kaikki fariinikiteet ovat taatusti sulaneet, joukkoon vatkataan tomusokeria ja hitunen suolaa.

Suolakinuskikuorrute
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
4 dl tomusokeria
ripaus suolaa
+ pinnalle sormisuolaa.


Minä annoin kuorrutteen ehkä 15 minuuttia jäähtyä huoneenlämmössä välillä sekoitellen, ennen kuin aloin kaataa sitä varovasti kerroksina kakun pinnalle. Kakun voi välissä käyttää jääkaapissa ja kaataa sitten lisää kuorrutetta, jolloin sitä saa paksun ja houkuttelevan näköisen kerroksen.


Lopuksi pinnalle sirotellaan sormisuolaa, jotka ovat ihanan koukuttava yhdistelmä makean kakun ja kuorrutteen kanssa!


Kommentit