Vappuherkkujen uudet maut: inkiväärisima ja anismunkit

Hauskaa vappua! Jos vielä emmit, tekisitkö munkkeja vappupäivän ja lähestyvän viikonlopun kunniaksi, lue näiden anismunkkien ohje etkä epäröi enää! Tekeminen vie taikinan kohotuksineen ja paistamisineen vain pari tuntia, joten hyvin ehtii! Sen sijaan tämä inkiväärisima ei enää tälle vapulle joudu, jos sen laittaa nyt tulille, mutta tästä tuli niin raikasta ja hyvää, että aion tehdä tätä myös kesällä!



Anismunkit tehdään muutoin tavallisten munkkirinkilöiden tapaan, mutta taikinaan laitetaan kardemumman ja vaniljan lisäksi morttelissa hienoksi jauhettua anista, jossa on paljaaltaan hyvin voimakas ja lakritsinen maku, mutta taikinassa se muuttuu lempeäksi ja jopa raikkaaksi, mikä voi ajatuksena tuntua hassulta, kun puhutaan kuitenkin upporasvassa kypsennetyistä munkeista!

Anismunkit (vegaaniset, noin 40 kpl)
5 dl kevyttä soijajuomaa
1,75 dl sokeria
2 pss kuivahiivaa
2 rkl anista
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
noin 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
150 g pehmeää kasvimargariinia (esim. Sunnuntai)
+ paistamiseen kookosrasvaa
+ pinnalle sokeria.

Taikina tehdään kuten pullataikina: +42-asteiseen maitoon sekoitetaan sokeri, mausteet ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen ja vaivaten. Kun taikina alkaa olla jo kimmoisaa eikä tartu kulhon reunoihin, lisätään pehmeä margariini ja vaivataan se joukkoon. Tarvittaessa lisätään vielä vähän jauhoja.



Taikinaa kodotetaan vähintään puoli tuntia, jonka jälkeen se jaetaan kahteen osaan, jotka kumpikin pilkotaan noin 20 samankokoiseksi nöttöseksi, jotka pyöritellään pyöreiksi palleroisiksi liinan alle kohoamaan vielä vähintään 15 minuutiksi.

Kookosrasva sulatetaan ja kuumennetaan kattilassa (kansi lähelle, ei liesituuletinta - you know), ja pienellä taikinapalalla on hyvä kokeilla, onko rasva riittävän kuumaa, jotta öljy alkaa välittömästi taikinan pudottamisen jälkeen kuplia taikinan ympärillä ja taikina saa kullanruskean värin.



Koosta riippuen munkkeja paistetaan noin 1 - 1,5 minuuttia puoleltaan ja sitten käännetään. Valmis munkki nostetaan esim. haarukalla rasvasta talouspaperin päälle "kuivumaan". Kookosrasva on siitä kyllä ihanaa, että sitä imeytyy munkkiin todella vähän, joten munkit eivät ole lainkaan rasvaisen oloisia edes heti paiston jälkeen. 

Ei varmaan tarvitse edes sanoa, että parhaimmillaanhan nämä ovat tuoreina! Mutta tämä taikina on niin kupsakka, että munkit ovat tosi pehmeitä vielä parikin päivää paiston jälkeen.



Ja mikäs olisi vappuisampi yhdistelmä kuin munkit ja sima! Tämä vaalea sima saa sitruunan lisäksi raikkautta ja pienen potkunkin inkivääristä.

Vaalea inkiväärisima (4 l)
4 l vettä
280 g sokeria
220 g fariinisokeria
1 sitruuna
50 g inkivääriä
1/8 tl kuivahiivaa (= ihan aavistuksen verran).

Puolet vedestä kiehautetaan inkivääriviipaleiden kanssa. Kiehuvaan nesteeseen kaadetan sokerit ja sekoitellaan sen aikaa, että sokerit liukenevat. Sitten lisätään loppu vesi kylmänä, ja koska kuivahiiva tarvitsee aika kuuman nesteen toimiakseen, hiivan voi sekoittaa käytännössä heti pieneen simatilkkaan ja kaataa joukkoon. Sitten lisätään pesty sitruuna viipaloituna siman joukkoon. Kansi laitetaan päälle ja sima saa tekeytyä 24 tuntia huoneenlämmössä.

Vuorokauden kuluttua sima siivilöidään ja pullotetaan puhtaisiin pulloihin. Jokaiseen pulloon tulee pari rusinaa (inhoan niitä kaikkialla muualla paitsi simassa ja maksalaatikossa!) ja teelusikallinen sokeria. Sitten vain odotellaan 6-7 päivää, että jääkaapissa olevissa simapulloissa rusinat nousevat pintaan.

Inkivääri tuo ihanasti omaa makuaan ja raikkautta simaan. Tämän reseptin mittasuhteilla inkivääristä tulee myös pieni polte siman makuun, mutta se on kuitenkin mieto. Inkiväärin tosifani laittaa siis vielä enemmän inkivääriä joukkoon, jotta saa kunnon tujakan maun!



Onneksi munkkien syömistä ja siman nautiskelua ei voi edes korona estää! Hauskaa vappua! 🎈

Kommentit