Oma lempparivoileipäkakkuni

Voileipäkakku on harvinaista juhlapöydän herkkua, ja ehkä juuri siksi se maistuu aina niin hyvältä. Tämä gluteeniton sinappinen kinkku-tomaattikakku on kuitenkin oma ehdoton lempparini, koska siinä leipä on maukasta ja täytteet ovat huippumeheviä ja -maukkaita ja koska leivän ja täytteen balanssi on, vain, noh, täydellinen.


Leipinä tässä on Pirkan gluteenitonta paahtoleipää sekä Semperin Fiber gluteeniton -nimistä leipää. Näistä varsinkin tuo Pirkan gluteeniton on itse asiassa todella maukas leipä ihan vaikka sellaisenaan syötäväksi, ja sitä on myös hyvä leikata voileipäkakussa. Sitä tulee siis 3 kerrosta eli yhteensä 9 palaa tähän kakkuun, ja Semperin leipää tulee 2 kerrosta eli 6 palaa. 

Palasista leikataan reunat pois, ja niistä voi paistaa salaatin kaveriksi voissa ihania krutonkeja.

Leipäkerrosten väleihin tulee kinkku-tomaattitäyte ja kurkkusalaattitäyte. 

Kinkku-tomaattitäyte
1 pkt aurinkokuivatun tomaatin makuista tuorejuustoa (Bonjour, 200 g)
50 g creme fraichea
1 pkt kinkkusuikaleita (Korpelan kinkku)
1 punainen suippopaprika hienoksi pilkottuna
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
kourallinen persiljaa hienonnettuna.

Kurkkusalaattitäyte
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa (voi olla kevyt, Bonjour, 200 g)
1,5 dl kurkkusalaattia 
+ oman maun mukaan suolakurkkua hienonnettuna
+ oman maun mukaan tujaus sinappia.

Molemmat täytteet valmistetaan yksinkertaisesti sekoittamalla makuaineet maitotuotteisiin. Kinkku-tomaattitäytteessä toki esivalmisteluna pilkotaan paprika, aurinkokuivatut tomaatit sekä persilja.

Suorakaiteen muotoinen kakku on helppo koota ylösalaisin leipävuokaan, joka on vuorattu kelmulla. Jokainen leipäkerros kostutetaan kevyesti miedolla, jäähdytetyllä lihaliemellä. Pohjalle tulee ensin kanneksi tuleva kerros eli tummempaa leipää, sitten kinkkutäyte, vaaleampi leipä, kurkkusalaattitäyte ja niin edespäin, kunnes kakussa on 5 kerrosta leipää ja leipäkerrosten välissä kaksi kumpaakin täytekerrosta.

Täytetty kakku saa vetäytyä kelmun sisällä jääkaapissa ainakin yön yli ennen kuorruttamista ja tarjoilua.

Kuorrute
1 pkt aurinkokuivatun tomaatin makuista tuorejuustoa (Bonjour, 200 g)
~ 0,5 prk smetanaa.

Tuorejuusto notkistetaan smetanalla ja seos vatkataan sähkövatkaimella tasaiseksi. Niin jämäkkää tästä ei tule, että tätä voisi pursottaa, mutta veitsellä tai lastalla levitettäväksi tämä sopii hyvin. Pinnalle voi tietenkin laittaa esim. kinkusta pyöriteltyjä "ruusuja", mutta minusta kinkkutäytteessä oleva persilja sekä myös tuorejuustossa maistuva tomaatti ovat ihanan freesit ja simppelit koristeet.


Nämä täytteet ovat niin maukkaat, että tätä söisi ihan vain syömisen ilosta (ja että en myöskään muistanut ottaa kuvaa kakusta leikattuna)! Maukas ja suolainen kinkku, sinappinen kurkkusalaatti ja ihanan intensiivinen tomaatti ovat kerrassaan lyömätön makuyhdistelmä. Ja tätä - toisin kuin minusta kalakakkuja - voi tarjota myös kahvipöydässä, koska nämä maut sopivat myös kaffen kanssa nautittavaksi. Vaikka onhan kuohuviini aina toki juhlava valinta!


Mitä sun lempparivoileipäkakkuun tulee? 

Kommentit