Kesälomakakku: passionia ja kinuskia

Lukuvuoden uurastus päättyi eilen, ja tänään on vielä kevätjuhla, tai jokin sen sorttinen juhlalähetys internetissä, ja sitten on viime viikkoina jo kovasti kaivattu loma! Vaikka ylioppilaat eivät saa lakitusseremoniaansa eikä suvivirsi soi, voi silti tehdä kakun. Tällä gluteenittomaan vaaleaan pohjaan tehdyllä passion-kinuskipikkukakulla on hyvä aloittaa loma. Kakku on siis muutoin gluteeniton, mutta kinuskitäytteessä ja koristeena käytetyt Kitkat-makeiset eivät ole, joten jos kakusta haluaa tehdä gluteenittoman, ne kannattaa vaihtaa esim. gluteenittomiin suklaahippukekseihin.



Pohja on vaalea 3 kananmunan samasuhdepohja, jossa kolmeen samanlaiseen juomalasiin on mitattu yhteen kananmunat, toiseen sirosokeria ja vaniljasokeria ja kolmanteen 2/3 Semperin Finmix-jauhoseosta ja 1/3 perunajauhoa. Munat ja sokeri vatkataan todella tanakaksi vaahdoksi, ja siihen siivilöidään ja nuolijalla käännellään jauhot. Taikina on juuri sopiva 17-senttiseen, korkeareunaiseen PME-vuokaan. Paistoaika on 160-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Vuorokauden vetäytynyt pohja leikataan kolmeen osaan. Kostukkeena käytin soijamaitoa, jonka maustoin kevyesti vaniljasokerilla. Ensin valmistellaan täytteiden makuaineet: passionin sisukset koverretaan lusikalla, karamelli-Kitkat-patukka rouhitaan karkeasti ja muutama viipale säilykemangoa surautetaan sähkövatkaimella mussuksi.


Samoilla vatkaimilla, jolla mango on jo muussattu, vatkataan kulhossa vispikerma tanakaksi vaahdoksi, ja joukkoon sekoitetaan puoli purkkia vaniljatuorejuustoa. Lopuksi joukkoon sekoitetaan mangomussu ja passionhedelmien sisus.


Kinuskitäytettä varten vatkataan 1/3 purkillinen (hieman alle desilitra) kinuskikermaa (esim. Valio) vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan vaniljatuorejuuston toinen puolikas ja lopuksi joukkoon sekoitetaan rouhittu Kitkat.


Kakku on helppo kasata suoraan oikein päin, kun käyttää apuna irtopohjavuoan reunaa: vuoan kehys kakkualustalle, alimmaiseksi pohja, kevyt kostutus, mango-passiontäyte, keskimmäinen kakkupohja, kevyt kostutus, kinuskitäyte, kansi ja kevyt kostutus.

Kakku saa tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin, mieluiten yön yli ennen kuorruttamista. (Kuorruttamista varten irtopohjavuoan reuna nostetaan tietenkin kakun ympäriltä pois.)



Halusin tästä kakusta rennon pikkukakun, joten vatkasin lopun kinuskikerman (hieman yli 1,5 dl) vaahdoksi, jonka levitin kakun pinnalle ja reunoille niin, että kakku kuultaa vähän reunoista läpi. Kutsuisiko sitä vaikka seminakukakuksi?


Pinnalle vaahdotin lopun vispikerman siitä, mikä mango-passiontäytteestä jäi yli, eli noin 1 desilitran. Tein kermasta pursotukset, ja lisäksi pinnalla on kakun väreihin sopivia sokerihelmiä, passionhedelmää sekä Kitkatia pätkittynä.



Pieni passion-kinuskitäytekakku
3 munan gluteeniton samasuhdepohja (halk. 17 cm)
+ kostutus vaniljainen soijamaito
Mango-passiontäyte:
1 dl vispikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa
4 viipaletta säilykemangoa
3 passionhedelmää
Kinuskitäyte:
1 dl kinuskikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa 
1 karamelli-Kitkat-suklaapatukka (40 g)
Kuorrute ja koristeet:
1,5 dl kinuskermaa
1 dl vispikermaa + ripaus vaniljasokeria
0,5 karamelli-Kitkat-suklaapatukka (20 g)
1 passionhedelmä
+ sokerihelmiä tai strösseleitä ym.


Ihanaa lomaa kaikille tänään lomansa aloittaville! 

Kommentit

  1. Onpa niin makoisalta kuulostava kakku, että tällä olisi upeaa aloittaa kesäloma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kirpasakka passion ja makea kinuski on kyllä hyvä yhdistelmä. Ja itse asiassa kaikkein kivoin juttu tässä minusta on se, että molemmissa täytteissä on jotain rouskuvaa silkkisen moussen lisäksi, kun passionin siemenet ja Kitkatin palaset tuovat täytteisiin suutuntumaa :)

      Poista

Lähetä kommentti