Gluteeniton päärynä-limetäytekakku marenkivoikreemillä

Huomenna juhlitaan äitienpäivää, ja vaikka tänä vuonna päivä on varmasti monella tapaa erilainen kuin aiempina vuosina, kakku kuuluu silti ehdottomasti äitienpäivän juhlintaan, ja sitä ei voi mikään eristys estää. Tämä näppärän kokoinen neljän munan täytekakku maistuu limeltä ja päärynältä ja on kokonaan gluteeniton.


Kakkupohja on neljän munan samasuhdepohja eli kolmeen samanlaiseen lasiin mitataan kananmunat, sokeri ja jauhot niin, että kaikkien pinta on yhtä korkealla. Sokerina käytin sirosokeria ja jauhoina Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteeniton jauhoseosta (2/3) ja perunajauhoa (1/3). Leivinjauhetta laitoin ehkä 1/3 teelusikallisen.

Munat ja sokeri vatkataan todella napakaksi vaahdoksi, johon siivilöidään sekaan jauhot. Taikina paistetaan voidellussa ja korppujauhotetussa kiinteäreunaisessa PME-vuoassa, jonka halkaisija on 18 senttiä ja jossa on korkeat reunat. Paistoaika on 160 asteessa noin 50 minuuttia. Pohja kumotaan vuoasta noin 10 minuutin jäähtymisen jälkeen.


Vuorokauden tekeytymisen jälkeen pohjan voi leikata kolmeen osaan ja ruveta täyttämään. Tämä kakku on yksi omista suosikeistasi, ja teimme tätä ensimmäisen kerran jo veljeni ylioppilasjuhliin 7 vuotta sitten, koska hän ei pidä oikeastaan mistään marjoista, joten täyte piti miettiä sellaiseksi, että myös juhlan sankari pitää siitä. Syntyi siis päärynä-limekakku.



Limestä raastetaan kuori ja päärynä kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Lisäksi tarvitaan limetahnaa eli lime curdia, jota voi ostaa kaupan hillohyllyltä tai keittää itse.

Täytteen pohja tehdään kermavaahdosta ja mascarponejuustosta, ja seos maustetaan vaniljalla ja makeutetaan hyvin maltillisesti tomusokerilla, koska lime curd on todella makeaa ja koska täytteestä on tavoite tulla raikas, ei yltiömakea.

Täytepohja jaetaan kahteen kulhoon ja toisessa joukkoon sekoitetaan päärynäraaste ja toisessa vatkataan joukkoon lime curd ja kuoriraaste.


Lime- ja päärynätäytteet 4 munan kakkuun
3 dl vispikermaa
250 g mascarponea
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl tomusokeria
1 limen raastettu kuori
noin 1 dl lime curdia
1 iso päärynä raastettuna.

Kakku kootaan oikein päin irtopohjavuoan reunoja tai esim. reunakalvoa apuna käyttäen. Ensin pohjalevy, kostutus sitruunalimonadilla, limetäyte, keskimmäinen pohja, kostutus, päärynätäyte, kansi ja kevyt kostutus.


Kakku saa tekeytyä ja täytteet jähmettyä vähintään pari tuntia ennen vuoasta pois ottamista ja kuorruttamista.


Tein tähän kuorrutukseksi marenkivoikreemin, jossa sokeri ja valkuaiset vatkataan ensin kuumavesihauteen päällä pallovispilällä noin +60-asteiseksi (sokeri sulaa mutta valkuaiset eivät ala kypsyä). Kuuma seos nostetaan pois vesihauteesta ja vatkataan sähkövatkaimella niin kauan, että marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi ja on paksua, tanakkaa ja kiiltävää. Marenkiin aletaan lisätä huoneenlämpöistä voita pikkuhiljaa pieni nökäre kerrallaan. Kun kaikki voi on lisätty, vatkataan vielä pari minuuttia, jotta kreemi on ilmavaa ja silkkisen sileää. Jossain kohtaa vatkausta saattaa näyttää siltä, että voin lisääminen aiheuttaa seoksen juoksettumisen ja se alkaa mennä rakeiseki, mutta se kyllä tasoittaa, kun vatkaamista jatkaa.

Marenkivoikreemi (riittää korkean 18-senttisen kakun kuorruttamiseen & muutamaan koristepursotukseen)
3 M-koon munan valkuaista
2 dl sirosokeria
200 g voita.


Levitin kuorrutuksen ensin koko kakun pinnalle veitseä ja lastaa käyttäen, ja lopuksi värjäsin ylijääneen kreemin muutamalla pisaralla sinistä pastaväriä ja pursotin kreemin ruusuiksi kakun pinnalle. Lisäksi koristeina on muutama limen makuinen macaron-leivos sekä erilaisia sokerihelmiä. Erilaisten ja eri merkkisten helmien gluteenittomuus pitää aina tarkistaa erikseen!


Kommentit