Tätä kakkua on synti sanoa kuivakakuksi - mielettömän mehevä ja makoisa sitruunakakku ilman gluteenia

Pääsiäinen lähestyy, ja etukäteisfiilistelyyn sopii täydellisesti tämä kilpaa aamuauringon kanssa keltaisena hehkuva gluteeniton sitruunakakku, joka on todella mehevä ja johon sitruunan mausta saa mukavan voimakkaan ja silti makean sitruunankuoren lisäksi lemon curd -sitruunatahnalla.


Kakusta ei ikinä uskoisi, että se on gluteeniton, ja se on sitruunatahnan sekä kerman ansiota, jotka tekevät jo taikinasta todella kostean ja mehevän. Nesteet tekevät taikinasta kuitenkin myös raskaan, joten paistoaikaa on syytä varata runsaasti.



Taikinan teko aloitetaan vatkaamalla huoneenlämpöistä margariinia yhdessä sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kuohkeaan vaahtoon vatkataan kaksi kananmunaa ja sen jälkeen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä leivinjauhetta. Lopuksi joukkoon sekoitetaan lemon curd -sitruunatahnaa, kermaa sekä sitruunan kuorta raastettuna.

Gluteeniton sitruunakakku
130 g margariinia
2 dl sirosokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3,25 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
noin 2/3 purkillista (= 250 g) lemon curd -sitruunatahnaa
1,25 dl vispikermaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa.


Viimeisten makuaineiden sekoittamisen jälkeen taikina on vaaleaa ja melko löysää. Taikina kaadetaan voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun torvivuokaan. Tämä on melko iso taikina, ja ison leivinjauhemäärän takia taikina myös kohoaa uunissa, joten älä valkkaa liian pientä vuokaa (nimim. jännittäviä hetkiä uunin äärellä viettänyt)...

Paistolämpötila on matala, vain 150 astetta uunin alatasolla, ja paistoaika on noin 70 minuuttia tai kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin eikä kokeilutikkuun jää enää taikinaa. 

Valmis kakku saa jäähtyä hetken vuoassa ennen kumoamista. Rakenne voi olla hieman hauras lämpimänä, joten anna kakun jäähtyä ihan jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua, jolloin leikkaaminen onnistuu siististi.


Minä rakastan kirpeänmakeaa sitruunaa, ja sitruuna onkin yksi suosikkimakuni leivonnaisissa, koska se ensinnäkin maistuu ihanan raikkaalta ja voimakkaalta ja koska se myös tuo aina mieleen kevään ja auringon. Ja se jos mikä sopii hyvin pääsiäiseen!


Mitä teillä leivotaan pääsiäiseksi tai pääsiäisenä? 💛

Kommentit

  1. Rahkapiirakkaa ja mango-juustokakkua. Molempiin tulee sitruunaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi nam, oikein perinteisiä ja ihania herkkuja molemmat <3 Ja eipä sellaista herkkua taida ollakaan, johon ei tiraus sitruunaa sopisi!

      Poista

Lähetä kommentti