Pääsiäisen Kinder-leivokset

Kinder-suklaamunat kuuluvat pääsiäiseen yhtä lailla kuin juhlapöydän konvehdit jouluun. Valkoisen ja maitoisen suklaan yhdistelmä on taivaallinen (ja melko lailla makea), ja tätä samaa kahden suklaan yhdistelmää on haettu myös näissä Kinder-leivonnaisissa, joista teimme koeversion jo pari viikkoa sitten ja johon tarvittiin puolet kaakaoisesta levykakkupohjasta. Ensimmäinen kokeilu ei kuitenkaan ollut kaikilta osin menestys, mutta nyt hiottu resepti alkaa olla aika hyvä.



Ensimmäinen muutos, jonka teimme koeversioon verrattuna, on pohjan vaihtaminen muna-sokerivaahtopohjasta rapeampaan keksipohjaan. Keksinä on rapea suklaahippukeksi, ja kun valkkaa gluteenittomat keksit ja tarkistaa suklaiden pakkausmerkinnät, näistä on helppo tehdä gluteenittomat.

Keksipohja tehdään kuten juustokakuissakin eli murennetaan keksit esim. muovipussissa kaulimen avulla, ja sulatetulla voilla yhdistetään keksimuruset taikinaksi. Tätä keksipohjaa ei kuitenkaan painella yhdeksi isoksi levyksi, vaan esimerkiksi pikkuleipämuotin avulla tehdään pieniä pyöreitä pohjia. Tästä annoksesta tulee 10 kappaletta.



Kun pohjat ovat valmiina ja jääkaapissa odottamassa, tehdään täyte:
  1. sulatetaan valkosuklaa varovasti mikrossa
  2. laitetaan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen
  3. vatkataan kermavaahto napakaksi vaahdoksi ja maustetaan vaniljalla
  4. vatkataan kermavaahdon joukkoon tuorejuustoa
  5. vatkataan kerma-tuorejuustoseokseen valkosuklaa
  6. kuumennetaan kattilassa tilkka Vana Tallinn -likööriä (tai muuta nestettä, esim. maitoa)
  7. liuotetaan liivatelehdet kuumaan nesteeseen ja annetaan jäähtyä hetki
  8. vatkataan liivateliemi täytteen joukkoon.



Valmis täyte lusikoidaan pursotinpussiin, ja toiseen pussiin varataan Nutellaa. Jokaisen pohjan päälle pursotetaan parin sentin kerros valkosuklaatäytettä, lisätään keskelle noin sentin levyinen töräys Nutellaa ja peitetään lopuksi Nutella toisella annoksella valkosuklaatäytettä. Pohjan päälle pursotettavassa mallissa täytettä voi jo muotoilla hieman marengin (tai kakkaemojin) muotoon eli ylöspäin kapenevaksi, jotta suklaakuorrutus leviää leivonnaisen päälle kivasti.



Me teimme osan leivonnaisista pursottamalla, ja osan viime kerran tapaan silikonisessa muffinsipellissä siten, että ensin muffinsipellin kolot huuhdellaan kylmällä vedellä, pohjalle pursotetaan puoliväliin saakka valkosuklaatäytettä, sitten Nutella, sitten loppu valkosuklaatäyte ja kanneksi keksipohja. 

Pursotetut versiot saavat jähmettyä jääkaapissa, mutta muffinsipellin koloihin tehdyt leivonnaiset on syytä laittaa pakkaseen saakka hyytymään, jotta ne eivät menetä muotoaan silloin, kun ne irrotetaan vuoasta. Ja kaksi tuntia riittää tälle ohjeelle hyvin sekä jääkaapissa että pakkasessa: sen jälkeen leivokset pysyvät jämäkästi ja sievästi muodossaan.



Toinen asia, jonka muutimme ensimmäisestä kokeiluversiosta, on kuorrute. Suklaakuorrute meinasi ensimmäisellä yrityksellä palaa, kun sulatimme suklaata mikrossa, ja lopputulos oli todella paksua ja voista kuorrutetta, jota ei saanut kovin kauniisti leivosten pinnalle. Nyt kuorrute onkin tehty kattilassa ja suklaan lisäksi kermaa käyttäen.



Kerma kuumennetaan kattilassa mutta ei anneta kiehahtaa. Kuuma kerma otetaan pois liedeltä ja joukkoon lisätään paloiteltu suklaa sekä voi. Suklaan annetaan sulaa sekoittamatta kerman joukkoon ensin muutama minuutti, ja sitten seosta aletaan pikkuhiljaa hämmentää tasaiseksi. Jos kerman oma lämpö ei riitä, kattilan voi nostaa hetkeksi takaisin lieden jälkilämmölle, kunhan suklaata sekoittaa koko ajan. Tasaiseksi sekoittunut kuorrute saa jäähtyä kädenlämpöiseksi niin, että sitä koko ajan sekoitellaan, ennen leivosten päälle kaatamista.

Kinder-leivokset (10 kpl)
Pohja:
180 g suklaahippukeksejä
noin 20 g sulaa voita
Valkosuklaatäyte:
2 dl eila vispikermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
5 tippaa vanilja-aromia
140 g valkosuklaata (Panda)
4 liivatelehteä
2 rkl Vana Tallinn -likööriä
+ noin 0,5 dl Nutellaa
Kuorrute:
1 dl eila vispikermaa
200 g Fazer taloussuklaata
1 rkl voita
+ pinnalle pieniä suklaamunia ym. koristeeksi.

Suklaa kaadetaan varovasti ohuena nauhana jääkaappikylmien leivosten päälle, ja tarvittaessa kerroksia voi kaataa muutaman.



Tämän jälkeen riittää, että leivokset käyvät hetken jääkaapissa jähmettymässä ennen tarjoilua. Makeanhimo talttuu varmasti, ja Kinderin maut ovat helposti tunnistettavissa!


Valkosuklaatäytteeseen ei tule erikseen sokeria, joten se ei ole yltiömakeaa, vaan päinvastoi miltei hieman vielä tuorejuustomaisen "suolaista", joten täyte ja Nutella ovat taivaallinen pari yhdessä!



Kommentit