Briossisämpylä, joka on ihanan pehmeä ja mehevä vielä seuraavanakin päivänä

Kotoilu jatkuu, ja viikonloppuna se tarkoittaa meille enimmäkseen ulkoilua ja ruoanlaittoa. Tänä viikonloppuna aiomme syödä kotitekoisia hamppareita, ja niitä varten kannattaa ehdottomasti tehdä itse näitä briossisämpylöitä, jotka päihittävät kaupan sämpylät maussa ja rakenteessa 6-0!


Tällä ohjeella tulee 10 keskikokoista sämpylää, joten jos haluat tehdä BicMac-kokoisia purilaisia, tee annoksesta 7-8 sämpylää - tai tuplaa annos!

Briossisämpylät (10 kpl)
2,5 dl kevytsoijamaitoa
2 kananmunan keltuaista
75 g sulaa voita
1 rkl tummaa siirappia
hieman alle 1 tl suolaa
1,5 tl kuivahiivaa
~ 8 dl vehnäjauhoja
+ voi-siirappiseosta ja seesaminsiemeniä pinnalle.

Maito kuumennetaan +42-asteiseksi, ja joukkoon sekoitetaan keltuaiset, sula voi, siirappi sekä suola. Puuhaarukalla sekoitetaan ainekset sekaisin. Kuivahiiva sekoitetaan pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoitetaan taikinaan. Loput jauhot lisätään pikkuhiljaa ensin puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten niin, että taikinasta syntyy kimmoisa ja pehmeä pallero, joka ei pahemmin enää tartu käsiin. Älä kuitenkaan missään nimessä laita liikaa jauhoja niin, että taikina on kivikova ja täysin tarttumaton: mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämmät sämpylät!

Taikina saa kohota lämminvesihauteessa noin tunnin, jonka jälkeen se otetaan leivonta-alustalle käsittelyyn. Isoimmat ilmakuplat vaivataan varovasti pois ja taikina jaetaan kahteen yhtä suureen osaan. Molemmat osat jaetaan 5 nökeröön, joista pyöritellään tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen pyöreitä sämpylöitä.


Sämpylät saavat kohota vielä pellillä noin 15-30 minuuttia (minulla eka pelti 15, toinen 30) lämpivään uunin päällä.

Juuri ennen 225-asteiseen uuniin laittamista sämpylät voidellaan 50:50-suhteessa tehdyllä sula voi - tumma siirappi -seoksella ja pinnalle ripotellaan seesaminsiemeniä.


Paistoaika uunin keskitasolla on noin 12-15 minuuttia. Kun sämpylän pinta on kauniin ruskea (siirappi auttaa herkullisen värin saavuttamisessa) ja pohja tuntuu kopauttaessa ontolta, sämpylät ovat valmiita leivinliinan alle jäähtymään sen verran, että niitä voi käsitellä paljain käsin sormiaan polttamatta.


Sitten vain kokoamaan omaa hampparia! Meillä täytteet ovat aika klassiset, vaikka pihvi onkin jonkinlaisena trendinäkin pidetty "lihankorvikepihvi" (Incredibly Juicy), joka on itse asiassa aika maukas ja mukava rakenteeltaan. Pihvin lisäksi on hallumijuustoa, salaattia, kurkkua, tomaattia, pikkelöityä punasipulia, sinappia, ketsuppia sekä itse tehtyä piparjuurimajoneesia, jota aion tehdä uudestaankin, koska se lusikoitiin viimeistä pisaraa myöten!

Piparjuurimajoneesi
1,5 dl mietoa ruokaöljyä
1 kananmuna
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
1-2 tl piparjuuritahnaa (lisää pikkuhiljaa maun mukaan)
1 mm valkopippuria
1 mm suolaa.

Laita kaikki ainekset, paitsi piparjuuritahnaa ensin maltillisesti, sauvasekoitinkulhoon ja survo sauvasekoittimella, kunnes seos on paksua, valkoista majoneesia. Lisää tarvittaessa lisää piparjuuritahnaa tai muita mausteita.

PS. Nämä sämpylät säilyvät tiiviisti pakattuna pari kolmekin päivää täydellisen mehevinä, joten ei haittaa yhtään, vaikka kerralla tekisi isommankin annoksen ja säästäisi osan esim. seuraavan päivän lounaalle :)


Kommentit

  1. Piparjuurimajoneesi saattaisi sopia lammaspaistin kanssa. Pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No totta! Heti pääsiäisenä testiin! Minkälaisia pääsiäisherkkuja teillä on tiedossa? :)

      Poista
    2. Lampaanviulua soitellaan tietysti punaviinin kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti