Yön yli kohotetut aamiaissämpylät

Etäelämään on täytynyt keksiä kaikkea pientä mukavaa, jotta kotona ei ala iskeä mökkihöperyys. Yksi ihana juttu, jolle en ole löytänyt aikaa ennen näitä poikkeusoloja, on leivän leipominen. Näiden sämpylöiden taikina meni jääkaappiin kohoamaan edellisenä iltana, ja aamulla taikina vain lusikoidaan uunipellille paistoa varten. 


Ohje on todella simppeli, ja taikinasta tulee 8 mukavan kokoista sämpylää:

3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75  dl grahamjauhoja
0,75 dl kaurahiutaleita
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl mietoa öljyä.

Vesi lämmitetään +42-asteiseksi. Veteen sekoitetaan suola sekä pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Sen jälkeen puuharukalla sekoittaen lisätään loput jauhot. Ensin kannattaa laittaa kaurahiutaleet ja grahamjauhot, koska niistä tulee makua ja rakennetta, ja vasta lopuksi vehnäjauhot pikkuhiljaa, koska niiden määrällä koostumuksesta saa juuri sopivan. Lopuksi lisätään vielä tilkka öljyä makua ja hyviä rasvoja antamaan. Taikina jää löysäksi, koska se on tarkoitus lusikoida pellille yön yli kohoamisen jälkeen.

Taikinakulho peitetään kelmulla ja laitetaan jääkaappiin yöksi. Aamulla kylmä taikina lusikoidaan pellille 8 nökäreeksi, ja nämähän nyt saavat - arkiaamuun sopivasti - hapsottaa jokainen omaan suuntaansa! Kohotteluja ei tarvita, vaan sämpylät menevät suoraan uuniin, kun uuni vain on kuuma.

Paistoaika on noin 30 minuuttia 225 asteessa uunin alatasolla. Aika voi kuulostaa pitkältä, mutta sämpylät todella tarvitsevat paljon aikaa, koska taikina on uuniin mennessään jääkaappikylmää, joten edes kypsymisen alkaminen vie jonkin verran aikaa. Mutta uuninhan voi napsauttaa päälle ennen omia aamutoimia ja sämpylät nakata uuniin sopivassa välissä, kun kotona kumminkin on :)

Sämpylöihin tulee uunissa ihanan rapea kuori ja pehmeä sisus, jossa on aivan vierivieressä pieniä ilmakuplia. Oma sämpylän pohjani meinasi suorastaan piiloutua juuston, salaatin ja kurkun alle. "Kannen" sen sijaan söin sellaisenaan vain voinokareella höystettynä.


Kommentit