Ystävälle taivaallisen hyvät ja gluteenittomat suklaa-appelsiinicookiet

Perjantaina vietetään ystävänpäivää, ja mikä olisikaan ihanampi tapa muistaa ystävää kuin itse tehty makea herkku. Nämä gluteenittomat suklaa-appelsiinicookiet vievät pehmeällä keskustalla ja rapeilla reunoilla taatusti kielen mennessään niin gluteenitonta ruokavaliota noudattavilta kuin muiltakin! 


Suklaacookieihin tarvitaan tietenkin suklaata, ja suklaan voi tietenkin valita oman makunsa mukaan. Näissä on Fazerin tummaa suklaata sekä appelsiinilla maustettua tummaa suklaata, yhteensä 150 grammaa.


Suklaa rouhitaan karkeiksi paloiksi ja jätetään odottamaan taikinan valmistumista.

Taikinaa varten vatkataan ensin huoneenlämpöinen voi, taloussokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi, vaaleanruskeaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan yksi kananmuna ja sekoitetaan lopuksi kuivat aineet, joita ovat gluteeniton kaurajauho, karkea maissijauho, vaalea gluteeniton jauhoseos, vaniljasokeri, leivinjauhe sekä sooda. Valmiiseen taikinaan sekoitetaan rouhitut suklaat sekä pestyn appelsiinin raastettu kuori.


Gluteenittomat suklaa-appelsiinicookiet (24 kpl)
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl taloussokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl karkeaa maissijauhoa
1 dl kaurajauhoa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
150 g suklaata
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori.

Gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen taikina jaetaan kolmeen osaan ja pyöritellään saman mittaisiksi tangoiksi. Tangot saavat olla melko paksuja, ehkä noin 2-3 senttiä paksuja.


Jokainen tanko jaetaan 8 yhtä suureen osaan, jotta syntyy 24 cookieta. Taikinapalaset nostellaan lautaselle ja pakastetaan vähintään 30 minuutin ajan, jotta ne pakastuvat kauttaaltaan. Pakastaminen on se juju, jonka avulla cookiet saadaan paistumaan renoilta nopeammin ja keskeltä hitaammin, ja cookien keskiosa pysyy pehmeänä ja sitkeänä, kun taas reunat ovat rapeat.


Kun uuni on 150-asteinen ja taikinapalat ovat olleet pakkasessa vähintään puoli tuntia, otetaan pakkasesta ensimmäinen satsi. Minulla on niin pieni uuni, että näitä mahtuu pellille vain 6 kerrallaan, koska nämä le-viä-vät ihan toden teolla paiston aikana.

Paistoaika on 150 asteessa 15 minuuttia, ja sen jälkeen vain reunat ovat kovettuneet hieman ja keskiosa cookiesta on vielä aivan pehmeä. Älä säikähdä tätä, sillä jäähtyessään keksit kyllä napakoituvat!


Nämä maistuvat hieman lapsuuden "lehtikekseiltä", jossa lehden muotoisen murokeksin sileä pinta oli dipattu suklaaseen. Suklaasattumat ovat lämpimänä taivaallisia, ja appelsiinin maku yhdistettynä suklaaseen tuo mieleen yhden suosikkini, Fazerina-makeiset. 

Jos näitä mielii säilyttää ystävää varten esimerkiksi vuorokauden, ilmatiivis pakkaaminen on tärkeää, jotta cookiet pysyvät pehmeinä keskeltä. Mutta kukapa näitä nyt malttaisi kovin kauaa jemmailla...


Herkkua ystävänpäivää! 💖

Kommentit