Pakkaspäivän gulassipata ja letut

Hiihto- ja lasketteluriemu jatkuu täällä Ylläksellä, ja jotta jaksaa ulkoilla, täytyy myös syödä hyvin. Tämä lämmittävä ja lempeä gulassipata on karjalanpaistilihoista muokattu ruoka, johon tulee paprikaa ja tujaus chiliä.


Pata on hyvä valmistella vaikka edellisenä iltana, jotta kokonainen lasku- tai hiihtopäivä ei mene uunia vartoessa. (Tällä ruoalla on myös kätevä lämmittää mökkiä, jos se sattuu olemaan vaikka tulopäivänä vielä viileä. Kolmekin tuntia uunin lämmitystä tuottaa mukavasti lämpöä.)

Ensin siis paistetaan karjalanpaistilihoista pinnat kiinni ja laitetaan isoon pataan hautumaan lihaliemeen yhdessä porkkanapalojen, sipuliviipaleiden ja valkosipulikynsien kanssa vähintään pariksi tunniksi. Mausteeksi liemeen laitetaan lisäksi laakerinlehtiä sekä kokonaisia maustepippureita - varsin perinteisiä makuja siis. Kun karjalanpaisti on valmista (ja sen voi myös välissä esim. pakastaa ja tehdä tätä pataa myöhemmin), alkaa varsinainen gulassiosuus.

Paisti kuumennetaan liedellä padassa ja sitä ruvetaan maustamaan: paprikajauhetta, suolaa, chilitahnaa (esim. sambal oylek), kuivattua timjamia, tomaattipyrettä sekä runsaasti punaista tuoretta paprikaa sekä kirsikkatomaatteja.

Mausteet ja punaiset kasvikset sekoitellaan lihojen joukkoon ja padan annetaan vielä poreilla miedolla lämmöllä tunnin verran, jotta kasvikset pehmenevät ja lihasta tulee miltei nyhtölihaa.

Padan pieni chilipotku lämmittää ihanasti, ja tätä riittää helposti useammaksikin päiväksi! Ensin vaikka riisin kanssa ja myöhemmin perunoiden.

Gulassipata (6-8 annosta)
noin 800 g karjalanpaistilihoja
3-4 porkkanaa
2-3 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
noin 8 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
kokonaisia maustepippureita
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl paprikajauhetta
2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
1 tl sambal oylek -chilitahnaa
1 punainen paprika
1 rs kirsikkatomaatteja.

Lämmittävän padan jälkeen voi ulkoilla vielä hieman lisää, ja mikäs näissä maisemissa on käydä vaikka vähän pulkkailemassa!


Ja kun on ulkoilemalla taas kerännyt hyvän ruokahalun, on ihana paistaa lettuja, jotka tietenkin täällä Lapissa syödään lakkahillon kera!


Oikein rapeat ja pitsireunaiset räiskäleet syntyy löysästä taikinasta:

Räiskäleet (12-15 ohutta)
3 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
+ voita paistamiseen.

Kananmunien rakenne vatkataan rikki vispilällä ja joukkoon sekoitetaan ensin maito ja sitten jauhot ja mausteet. Taikinan annetaan turvota vähintään 30 minuuttia ennen paistamista.

Paistaminen on ainakin minulle siinä mielessä salatiedettä, että joskus se sujuu kuin tanssi ja joskus taas taikina tarttuu eikä paistopinnasta millään tule hyvä, vaikka muka taikina on aina samalla tavalla tehty. Onneksi tällä kertaa oli ensimmäiseksi kuvattu kerta; letut ovat kullanruskeita, ohuita ja reunoista pitsisiä ja rapeita.


Pöytään ei tarvitse kattaa muuta kuin kermavaahtoa ja lakkahilloa.


Kyllä nyt jaksaa taas lähteä ihmettelemään lumen paljoutta ja taivaalla loistavaa valoilmiötä!



Kommentit

Lähetä kommentti