Mehevä porkkanakakku saa kaverikseen sitruunaa ja vaniljaa

Tein joulun alla jo yhden kerran vegaanista ja gluteenitonta porkkanakakkua, jossa mausteina oli muun muassa fariinisokeria, kanelia ja neilikkaa. Kakku maistuikin paljon piparitaikinalta, mikä on aivan ihanaa. Nyt oli taas tilaus porkkanakakulle, mutta tämä versio (myöskin V ja G) sai mausteikseen vaniljaa ja sitruunaa.


Vegaaninen ja gluteeniton porkkanakakku
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl kevyttä soijajuomaa
1,5 dl fariinisokeria
2 dl sirosokeria
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen viljatuote)
1,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl maissitärkkelystä
3 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
Kuorrute & täyte:
75 g kasvimargariinia
150 g Påmackan-"tuorejuustoa"
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria.

Ensin raastetaan porkkana ja pestyn sitruunan kuori. Sen jälkeen valmistetaan taikina: öljy, soijajuoma ja sokerit sekoitetaan keskenään puuhaarukalla. Kuivat ainekset mitataan joukkoon, ja lopuksi piparkakkutaikinan näköiseen taikinaan sekoitetaan porkkana- ja sitruunankuoriraasteet.



Tasaiseksi sekoitettu taikina kaadetaan kasvirasvalla voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka pohjassa on vielä varmuuden vuoksi leivinpaperi. 20-senttisessä vuoassa paistoaika noin 160-asteisessa uunissa on tasan 60 minuuttia. Aika riippuu kuitenkin paljon uunista, joten kakkua kannattaa kokeilla tikulla paiston loppuvaiheessa, ettei keskusta jää raa'aksi tai reunat pääse kuivumaan. Porkkanakakun pitää olla mehevää!



Kakun pitää jäähtyä täysin ennen täyttämistä ja kuorruttamista, ja makujen tasaantumiselle vuorokausi tai kaksi tekee vain hyvää. Jäähtynyt kakku leikataan sahalaitaisella veitsellä kahdeksi kiekoksi.

Täyte valmistetaan mittaamalla kaikki ainekset kulhoon ja vatkaamalla sähkövatkaimella tasaiseksi, kuohkeaksi tahnaksi. Makeutta jokainen voi tietenkin itse säätää tomusokerin määrällä mieleisekseen. Puolet kuorrutteesta levitetään kakun väliin ja loput pinnalle.

Koska kakkutaikina on aika raskas, myös valmis kakku on aika tiivis, ja sen takia kakku kannattaa nostaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta leikkaaminen on helpompaa ja jotta myös maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.


Porkkanakakusta on kyllä muotoutunut ajan saatossa yksi omista suosikeistani. Kuka muu tykkää raastaa juureksia leivonnaisiin? 

Kommentit

  1. Porkkanakakku on ihan parasta, mutta kokeiluni kesäkurpitsakakusta ei ollut oikein onnistunut. Se ei suostunut millään kypsymään ja jäi ikävän märäksi mössöksi sisältä. Liekö vika ollut leipurissa, reseptissä vai auringonpilkuissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa varmasti mehevöittää samalla tavalla kuin porkkana tai punajuuri, joten varmasti on mahdollista tehdä. Itse en ole kokeillut, mutta epäilen vahvasti noita mainitsemiasi auringonpilkkuja. Ehkä ensi kerralla vähän viileämpi uuni ja pidempi aika, niin ehkä ne auringonpilkut siitä korjaantuvat? :)

      Poista

Lähetä kommentti