Voisin syötä tätä taalikakkua ympäri vuoden!

Minulla jouluun liittyy vahvasti tiettyjä makuja, ja yksi ehdoton on taateli. Rakastan tummaa ja pehmeää ja kosteaa taatelikakkua yli kaiken, ja odottelen jo ennen joulua, milloin sitä saisi, ja joulun jälkeen haaveksin, vieläkö sitä saisi. Vaikka joulu tuntuukin sitä suuremmalta juhlalta, mitä enemmän malttaisi olla maltillinen ja pidättyväinen ennen joulua, päätin nyt, etten aio odotella h-hetkeen saakka, vaan nautiskelen yhdestä taatelikakusta jo nyt. Tämä ihanuus on gluteeniton ja mielettömän pehmoista mussukkaa!



Taikina tehdään vain sekoittamalla ainekset, joten helppoakin teko on. Ensin keitellään kattilassa omenamehua, taatelia, fariini- ja taloussokeria tummanruskeaksi tahnaksi.


Tahna soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi, ja siihen sekoitetaan runsaasti voita. Seoksen annetaan jäähtyä sen verran, etteivät kananmunat muutu kokkeliksi, kun ne rikotaan joukkoon. Kun kananmunat on sekoitettu joukkoon puuhaarukalla, viimeiseksi lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet. 

Gluteeniton taatelikakku
250 g taateleita (sellainen kuutio)
1,5 dl omenamehua
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
150 g voita
2 kananmunaa
2,75 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Finmix)
0,75 dl mantelijauhoa
0,5 dl perunajauhoa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus muskottipähkinää
+ voita & gluteenittomia korppujauhoja vuoan voiteluun.



Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun torvivuokaan.


Pinta tasoitetaan kevyesti, ja kakku laitetaan 175-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi. Paistoaika riippuu toki uunista, ja muistan joskus paistaneeni taatelikakkua miltei tunnin. Tällä kertaa 50 minuuttia kuitenkin riitti, eikä kokeilutikkuun enää sen jälkeen tarttunut taikinaa. Valmiin kakun pinta on kullanruskea, mutta kakku ei missään nimessä ole kuivakakku, vaan todella mehevä ja kostea sisältä.



Voi kun tämä tuoksu pääsisi ruudun läpi sinnekin! Makea, melkein kinuskinen tuoksu on aivan ihana ja taatusti jouluinen. En ehkä voi mitään, vaan otan toisenkin viipaleen, koska tämä on ihan puhdasta parhautta.






Kommentit