Lucian luumuinen kahvikakku

"Santaaa Luciaaa..." Perinteisesti Lucian päivänä tehdään kai sahramilla maustettua pullaa, mutta minä jatkan edelleen ihanien kahvikakkujen äärellä, joten olkoon tämä luumuinen ja mausteinen kahvikakku, jossa on suklaasydän, Lucia-kakku.



Kakku itsessään on gluteeniton, joten kun vain valitsee suklaasydämeen suklaaksi gluteenittoman suklaan, saa tästä täysin gluteenittoman. Koska tälle kakulle ei nyt ollut gluteenittomuuden vaatimusta, käytin sydämeen Fazerin joulusuklaita, koska niissä on ihana piparkakun maku. 


Taikinaa varten mitataan ensin kaikki kuivat ainekset leivontakulhoon, ja tässä vaiheessa tuntuu miltei kuin tekisi piparkakkutaikinaa, sillä mausteet ovat prikulleen samat!


Kun jauhot, sokeri ja mausteet ovat kulhossa, joukkoon sekoitetaan sulatettua rasvaa, purkillinen turkkilaista jugurttia sekä aimo annos samanlaista luumumarmeladia, jota käytetään joulutorttuihin.

Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja tuoksuvasta, vaaleanruskeasta massasta lusikoidaan puolet torvivuoan pohjalle. Taikinan päälle ladotaan suklaakonvehteja, jotka piilotetaan lopun taikinan alle.

Lucian luumuinen kakku
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Finmix)
1,5 dl fariinisokeria
1 dl sirosokeria
2 tl soodaa
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
175 g sulaa margariinia
200 g turkkilaista jugurttia
1 dl luumumarmeladia
+ noin 15 suklaakonvehtia
+ voita & gluteenitonta korppujauhoa vuoan voiteluun.

Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea eikä kokeilutikkuun tartu enää taikinaa. Kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi vuoassaan ennen kumoamista.


Tämän kakun - kuten miltei minkä tahansa kahvikakun - mauille tekee vain hyvää, jos kakku saa tekeytyä jääkaapissa kelmuun ja folioon käärittynä päivän tai pari. Kardemumma ja neilikka tuovat mieleen myös arabialaisen maustekakun. Suklaasydän on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, joten ennen tarjoamista kakku on hyvä ottaa hyvissä ajoin pois jääkaapista.



Kommentit