Joulun 2019 piparkakkutalo ja -reki

Ei joulua ilman piparkakkutaloa. Joka vuosi on yhtä hauska askarrella piparista jokin rakennelma ja koristella se kaikilla prinsessaunelmaisilla pastelliväreillä. Tänä vuonna talo on tehty itse piirretyistä kaavoista ja reen ohje on Pinterestistä.



Taikinana käytän Myllyn parhaan valmista pakastetaikinaa, koska se on rakenteeltaan todella jämäkkää ja tanakkaa, joten siitä on hyvä tehdä isojakin osia.


Pikeerin tykkään kuitenkin tehdä itse, koska kaupan valmiit "liimat" ovat todella vaikeita saada ulos tuubista ja niillä osien yhteen liimaantuminen tuntuu kestävän ikuisuuden, ja silti rakennelma saattaa aivan yhtäkkiä hajota käsiin. Onneksi siihenkin tilanteeseen on keksitty somessa ratkaisu: "Just add dinosaur." Kun hajonneen rakennelman viereen laittaa muovisen dinosauruslelun, on katastrofikuvaelma valmis.

Nämä rakennelmat ovat kuitenkin pysyneet sitkeästi kasassa, joten dinoa ei ole tarvittu. Teen pikeerin yhteen kananmunan valkuaiseen, johon lisään tomusokeria: ensin puolet heti alkuun ennen vatkaamista ja loput muutaman minuutin vatkaamisen jälkeen. Myös tippa valkoviinietikkaa kuuluu reseptiini:

Pikeeri (riittää hyvin talon ja reen liimaamiseen ja koristeluun)
2 kananmunan valkuaista
3 dl tomusokeria
1 mm (~ 3 tippaa) valkoviinietikkaa.

Kun pikeeri on valkoista, paksua ja kiiltävää, se on valmista. Minä otin noin 1/3 pikeeristä erikseen ja värjäsin punaisella pastavärillä vaaleanpunaiseksi. Loppumassa saa pysyä valkoisena.



Lisäksi koristella on erilaisia strösseleitä ja sokerihelmiä sekä kookoshiutaleita, joilla saa kivaa lumen vaikutelmaa sekä reen istuinosaan "taljan".


Hepparaiset vetävät vaaleanpunaista prinsessarekeä, johon aaton lähestyessä ilmestyy vielä vaaleanpunaisia makeisia.

Talossa mahtuu asustamaan vaikka pieni tonttu.



Mitä jouluvalmisteluja teillä juuri nyt tehdään?

Kommentit