Gluteenittomat kirsikkakuppikakut lahjapaketoijaisiin

Enää viikko jouluun! Näinä iltoina tapahtuu monenlaisia salamyhkäisiä puuhia, kun lahjoja kääriytyy kimaleteleviin kääreisiin ja joulusalaisuuksia piilotellaan. Paketointitalkoisiin, kinkunpaistajaisiin tai muihin tärkeisiin jouluvalmisteluihin sopivat maan mainiosti nämä gluteenittomat kirsikkakuppikakut, joissa maistuu myös konjakki ja manteli.


Ohje on melko perinteinen muffinsiohje: ensin vatkataan rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi, vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen, sitten mehevöittämään jouluista luumu-kanelirahkaa ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä konjakissa kylpeneet kirsikat kaikkine konjakkeineen.

Gluteenittomat kirsikkakuppikakut (12 kpl)
175 g pehmeää margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl sirosokeria
3 kananmunaa
1 prk luumu-kanelirahkaa (Valio)
2 dl mantelijauhoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (jos munat ovat isoja, tarvittaessa 1-2 rkl ekstraa)
2 tl leivinjauhetta
pari tippaa karvasmanteliaromia
1 dl konjakkia
hieman yli 1 dl kuivattuja kirsikoita.

Kirsikat saavat tosiaan kylpeä vaikka yön yli konjakissa, jotta ne pehmenevät ja imevät ihania makuja itseensä. Sitten viimeisenä valmiiseen taikinaan käännellään kirsikat sekä konjakki, joka ei ole imeytynyt marjoihin.

Muffinseja paistetaan 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea eikä kokeilutikkuun tartu enää taikinaa.


Muffinsit ovat makoisia näinkin esimerkiksi kahvin tai glögin kanssa, mutta vielä parempia niistä tulee, kun ne kuorruttaa kerma-mascarponekuorrutuksella ja rouhii päälle keon tummaa kirsikkasuklaata (esim. Kalev).

Kerma-mascarponekuorrutus
0,5 dl kermaa
125 g (1/2 prk) mascarponea
0,5 dl tomusokeria
ripaus vaniljasokeria.

Kerma vatkataan ensin vaahdoksi ja vaahtoon vatkataan mascarpone, tomusokeri ja vanilja. Valmis massa lusikoidaan tai pursotetaan kuppikakkujen päälle.


Kuppikakku on todella mehevä, ja mantelin ja kirsikan aromit sopivat ihanasti yhteen. Tähän sopisi varmasti myös rusinat yhtä lailla, koska jouluisihan nekin ovat!



Kommentit