Gluteenittomat joulutortut 2.0

Gluteenittomien joulutorttujen kehittely jatkuu. Lisäsin edelliseen reseptiin psylliumia ja ksantaania, mutta ennen kaikkea muutos on taikinan käsittelytavassa. Tämä on leivonnainen, joka vie aikaa mutta jonka teko ei ole vaikeaa, joten rinnalla kannattaa ehdottomasti leipoa tai kokata jotain muutakin, ettei aika mene vain odotellessa ja ihmetellessä.



Taikinan teko alkaa siitä, että sulatettu ja hetken aikaa jäähdytetty voi sekoitetaan tasaiseksi maitorahkan kanssa. Joukkoon sekoitetaan puuhaarukalla vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, psylliumia, ksantaania ja leivinjauhetta sekä puolikas kananmuna.

Taikina sekoitetaan tasaiseksi mutta ei vaivata tai muutoinkaan käsitellä enempää. Tasaiseksi sekoitettu taikina taputellaan levyksi kelmuun ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi, ennen kuin sitä aletaan varsinaisesti leipoa.



Kylmä taikina kaulitaan jauhoa apuna käyttäen suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levyn päälle vuollaan esim. juustohöylällä ohuita voilastuja jääkaappikylmästä voista noin kahteen kolmasosaan pinta-alasta. Tärkeää on, että voi ja taikina todella ovat kylmiä, ja siksi käsittelyssäkin saa olla reipas, ettei voi ehdi ruveta pehmenemään ja sulamaan.



Gluteeniton torttutaikina (pieni annos ~ 6 torttua)
100 g maitorahkaa
75 g pehmeää voita
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Semperin Finmix)
0,5 kananmunaa (riko rakenne lasissa, ota puolet)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl psylliumia
0,5 tl ksantaania
+ noin 50 g voita ohuina lastuina leipomiseen
+ luumumarmeladia.

Taikina taitetaan 3 osaan niin, että ensin se osa, jossa ei ole voita, taitetaan voiosan päälle ja lopuksi vielä näkyvä voinen osa päällimmäiseksi. Taikinaa käännetään työtasolla 90 astetta. Sitten taikina kaulitaan taas yhtenäiseksi suorakaiteeksi. Sitten taas taitetaan 3 osaan, käännetään 90 astetta, kaulitaan, taitetaan, käännetään ja kaulitaan. Näin voi toistaa 3-6 kertaa mutta vain siihen saakka, kun taikina alkaa tarttua ja lämmetä. Sitten taikina laitetaan taas kiireenvilkkaa kelmuun ja takaisin kylmään. 

Kun taikina on taas kylmää (noin puolen tunnin kuluttua), sama kaulitse - taita - käännä -manööveri toistetaan useita kertoja. Sitten taas välillä jääkaappiin ja homma uudestaan. Minä tein tässä versiossa 5 kertaa, eli kaikkinensa aikaa kului noin 3 tuntia, mutta valtaosa ajasta on vain passiivista odottelua.

Kun taikinaa on kaulittu ja käännetty riittävän monesti, viimeisellä kerralla taikina kaulitaan paksuhkoksi levyksi (tästä annoksesta tulee 6 torttua), joka leikataan veitsellä tai taikinapyörällä neliöiksi.


Neliön kulmat leikataan auki ja kulmat taitellaan keskikohtaan tähden sakaroiksi. Sitten tortut laitetaan taas jääkaappiin, jotta ne menevät kylmänä uuniin.



Vasta kun uuni on 225-asteinen, tortut otetaan jääkaapista, hillotetaan ja laitetaan uunin alatasolle paistumaan. Paistoaika on noin 12 minuuttia tortun koosta riippuen. Ainakin uunissa kohoaminen näyttää lupaavalta, eivätkä nämä samalla tavalla tirise rasvaa kuin joku aiempi kokeiluni.



Valmiinakin näissä on jo havaittavissa lehtevyyttä ja kuohkeutta, joita en ole aiemmin gluteenittomiin torttuihin saanut. Varsinkin marmeladikohdassa sekä sen ympärillä torttu on jo aivan todella hyvää ja "tavallisen tortun" makuinen ja oloinen rakenteeltaan. Sakarat ovat minusta vieläkin hieman kuivat ja epätorttumaiset.



Ehkä viimeinen 30 sekuntia uunissa oli liikaa? Tai voita voisi laittaa leipomisvaiheessa vielä muutaman kymmenen grammaa enemmän? Mene ja tiedä. Mutta sen tiedän, että oikealla tiellä ollaan, joten ainakin kerran vielä testailen näitä ennen joulua.

Kommentit

  1. Hei. Kiva kun kokeilit ohjeellani. Itse laitan voin ehdottomasti kylmänä, ainekset saa sekaisin nopsaan sähkövatkaimella. Ja kokeilussa sinulla on nyt vaan liian vähän rasvaa. Onnea uuteen kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tuota "kaikki ainekset kylminä" -ajatusta mietinkin kovin, kun jääkaappikylmän voin sekoittaminen millään tuntuu aikamoiselta. Mutta pitääpä kokeilla, saako sen sähkövatkaimella sekaisin. Kiitti vinkeistä! :)

      Poista

Lähetä kommentti