Gluteeniton saaristolaisleipä appelsiinimehuun

Mallasleipä tai toiselta nimeltä saaristolaisleipä kuuluu meidän joulupöytäämme - ja jo glögihetkiin ennenkin joulua - erilaisten kalojen ja mädin kanssa. Jo muutamana jouluna tarjolla on ollut sekä gluteenillista että gluteenitonta versiota, ja kovin tasaisesti kumpikin on huvennut. Tämä ei ole nyt sellainen tumma mallasleipä, koska taikinan nesteenä on appelsiinimehu, joka tekee gluteenittomasta saaristolaisleivästä todella maukkaan. Ja tämä on itse asiassa myös vegaaninen samalla.



Taikinaan tulee kaikkia hyviä, jouluisia makuja, joiden varaamisesta tekeminen alkaa. Jauhojen lisäksi tarvitaan siis appelsiinimedua, tummaa siirappia, muskottipähkinää, cashewpähkinöitä ja mantelirouhetta.


Ja koska tähän leipään ei tule hiivaa, nestettä ei tarvitse edes lämmittää, vaan kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Gluteeniton saaristolaisleipä (2 kpl)
8 dl appelsiinimehua (+ noin 1 dl valeluun)
2 dl tummaa siirappia
50 g sulaa margariinia (jos vegaanisuudella ei ole väliä, myös voi käy tietenkin)
4 dl tattarihiutaleita
2,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta ("Jytte")
2,5 dl tattarijauhoja
1,5 dl perunajauhoa
1 dl rouhittuja cashewpähkinöitä
5 rkl psylliumia
0,5 dl mantelirouhetta
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
+ appelsiinimehu-siirappiseosta leipien valeluun.

Tasaiseksi sekoitettu taikina kaadetaan kahteen suorakaiteen muotoiseen ja voideltuun leipävuokaan, jossa taikina saa kohota vartin ennen uuniin menoa.


Leivät menevät 175-asteisen uunin alatasolle paistumaan. Noin 30 minuutin paistumisen jälkeen leivät voi valella ensimmäisen kerran appelsiini-siirappiseoksella. 


Toisen valelun voi tehdä jälleen noin 30 minuutin kuluttua, ja valmiita leivät ovat noin 65-70 minuutin paiston jälkeen. Valmis leipä irtoaa vuoan reunoista ja on pinnalta kopsutellessa onton tuntuinen ja jopa kovahko. Väri on kullanruskea.



Leivät saavat jäähtyä huoneenlämpöisiksi vuoissaan, jonka jälkeen ne voi kumota. Näille leiville tekeytyminen tekee vain hyvää, joten nämä voi hyvin tehdä pari päivää etukäteen tai pakastaa ja ottaa sulamaan, kun on tarve. Nämä matkaavat pakkasesta muutaman viikon kuluttua lapsuuden koteihimme joulun viettoon.



Kommentit