Pumpulinpehmeä vispipuuro riisijauhoista

Syksyyn kuuluu vispipuuro, ja sen pitää olla vaaleanpunaista, pehmoista ja kuohkeaa. Tämä gluteeniton herukkavispi tehdään puna- ja mustaherukoista, joten se on täynnä makua. Karkea riisijauho kuohkeutuu ja vatkautuu aivan samalla tavalla kuin mannasuurimot, joten lopputulos on pumpulinpehmoista, pinkkiä vispipuuroa.


Ensin teräskattilaan mitataan vettä, herukoita (tai puolukoita - tai oikeastaan mitä tahansa karvaita marjoja) ja sokeria. Vesi kiehautetaan ja marjoja keitellään noin 15 minuuttia, kunnes kuoret pehmenevät ja marjojen rakenne hajoaa. Herkkähipiäiset siivilöivät tässä vaiheessa vain liemen talteen, mutta koska kaikki hivennäis- ja kivennäisaineet sijaitsevat marjojen kuorissa, minä haluan nekin puuroon.

Siispä kiehuvaan marjaseokseen sekoitetaan karkeaa riisijauhoa koko ajan voimakkaasti pyörövispilällä vispaten. Kun jauhot ovat kokonaan sekoittuneet, lämpöä alennetaan ja puuron annetaan hiljalleen kiehua noin 10 minuuttia. Sinä aikana puuron pitäisi paksuuntua merkittävästi. 

Valmis, paksu puuro siirretään esim. kylmävesihauteeseen jäähtymään, ja kun se alkaa olla huoneenlämpöistä, se vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Gluteeniton herukkavispipuuro
1 l vettä
2 dl mustaherukoita
2 dl punaherukoita
0,5 dl sokeria
2 dl karkeaa riisijauhoa (Vuohela).



Puuro säilyy jääkaapissa, ja se on ihana aamu- ja välipala sellaisenaan. Varsinaisen herkun siitä saa, jos päälle ripottelee hieman sokeria tai kaataa päälle lorauksen paksua vaniljakastiketta.


Jo pelkkä tämän puuron värin näkeminen antaa energiaa, saati sitten pirtsakka maku ja ajatus kaikista niistä hyvistä asioista, joita herukoista saa. Herkkua loppuviikkoa!

Kommentit