Joulutortun uudet muodot - hilloa joka haukulla

Joulukausi repesi täällä ihan totaalisesti nyt viikonloppuna; olen syönyt ainakin seitsemän joulutorttua! Ensin mies oli tehnyt perjantai-iltana perinteisiä tähtitorttuja, joita mutustelimme autuaina sen illan ja lauantain, ja sitten kun pelti tyhjeni, minä paistoin vielä tällaisia luumutäytteisiä joulutorttukierteitä, koska luumuhillohan näissä tortuissa on Se Juttu ja näissä sitä ihanuutta saa jokaisella puraisulla.


Tämä ohje oli ainakin uusimmassa K-ruoka-lehdessä (olisiko numero siis 11/2019?), ja näitä on helppo ja hauska tehdä.

Ensin sulatetaan ihan tavalliseen tapaan parillinen määrä torttutaikinalevyjä.


Toinen sulanut levyistä voidellaan runsaasti luumuhillolla.


Toinen painellaan päälle kanneksi ja voidellaan kananmunalla.


Levy leikataan pituussuunnassa veitsellä tai taikinapyörällä neljäksi suikaleeksi. Jokainen suikale venytetään hieman pidemmäksi ja pyöritetään kiharalle kierittämällä päistä eri suuntiin. Kihara suikale pyöritellään spiraaliksi niin, että molemmat päät taitetaan kevyesti spiraalin alle.


Valmiin kerän taikinapinnat voi vielä kevyesti voidella munalla, jos tykkää oikein rapsakasta paistopinnasta.


Paistoaika on noin 15 minuuttia ja lämpötila uunissa 225 astetta.

Vaikka perinteiset tähtitortut ovat eittämättä aivan ihania, näissä on muutama kiva puoli niihin verrattuna: yhdelläkään haukulla ei tarvitse syödä pelkkää voitaikinaa, vaan jokaisessa suullisessa on mukana hilloa. Siispä torttu ei tunnu myöskään yhtään niin rasvaiselta tai raskaalta kuin perinteinen torttu ainakin sakaroiden kohdalta usein tuntuu. Kolmas hyvä juttu on se, että koska tässä hilloa ei tule suuhun kerralla yhtä valtavaa nokaretta, tämä ei missään kohtaa tunnu yltiömakealta, vaikka hilloa kaikkinensa on enemmän kuin yhdessä tähtitortussa. Ja ovathan nämä nyt hauskan näköisiä!


Voisihan tässä vielä yhden kupillisen glögiä lämmittää ja napata tortun...

Kommentit