Jouluiset lusikkaleivät

Kuten joku on ehkä jo saattanut päätellä, minä rakastan joulua. Siksi tuunailen mielelläni monia leipomuksia jouluisen makuiseksi, ja esimerkiksi monien moittimat piparimokkapalat olivat viime joulun yksi ihanimpia juttuja. Viikolla bongasin äitini vinkkaamana Kotivinkin sivuilta jouluisten lusikkaleipien ohjeen, ja karpalohillon hankkimisen jälkeen käärin hihat ja tartuin toimeen.

Kyllä tuli mummon kauniita ja tasamuotoisia pikkuleipiä (ja vähän myös pientä, siroa kahvilusikkaa) ikävä näitä kootessa, mutta maku on aivan fantastisen ihana! 


Ensin laitetaan voita kattilaan poreilemaan hiljalleen niin, että se ruskistuu. Ruskistumisen aikana mitataan valmiiksi sokeri sekä joulumausteet eli vanilja, kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori sekä kardemumma.


Kun rasva on kullanruskeaa ja tuoksuu ihan Wilhelmiina-pikkuleiviltä (ah!), se otetaan pois liedeltä ja joukkoon kaadetaan sokeri sekä mausteet. Kaikissa lukemissani ohjeissa sanotaan, että sokeri sekoitetaan rasvaan vasta, kun seos on jäähtynyt. En tiennyt, onko siinä jokin taika, joten vain kaadoin sokerin ja mausteet voihin ja odotin seoksen jäähtymistä.


Kun seos on huoneenlämpöistä, sekoitin sen puuhaarukalla ja lisäsin joukkoon vehnäjauhoja, joihin olin jo valmiiksi sekoittanut soodan.  

Valmis taikina on kauniin vaaleanruskeaa, melko haurasta ja luvattoman hyvän (lue: voisen) makuista! 

Jouluiset lusikkaleivät (minun lusikallani 40 kpl puolikkaita)
200 g voita
2 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
4,5 dl erikoishienoa vehnäjauhoa
1 tl soodaa.

Sitten vain teelusikalla muotoilemaan taikinasta nimensä mukaisia lusikoita uunipellille.


Opin seuraavaa kertaa varten ainakin, että:
  • vähemmän on enemmän: litteämpi lusikka on parempi kuin liian pullukka
  • peltiä vasten tulevan puolen tulee olla mahdollisimman tasainen, jotta siihen saa paljon hilloa
  • nämä eivät siliä yhtään uunissa, joten kaikki pinnan epätasaisuudet pitää silottaa ennen paistoa.
Paistoaika on 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähtyneet puolikkaat ovat valmiita hillotettavaksi, paritettavaksi ja sokeroitavaksi. Minusta perinteisiin lusikkaleipiin kuuluu paksu, tahmea vadelmahillo, mutta piparkakkumausteiden kanssa sopii yhteen taivaallisesti hieman kirpeämpi karpalohillo. Luumumarmeladi olisi varmasti myös veikeä!



Testasin näitä heti tuoreeltaan punaisen glögi-kuohuviinidrinkin kanssa, ja kyllä, jatkoon! Lusikkaleipien maku muistuttaa voisuudessaan Wilhelmiinoja, mutta piparkakkumausteet tuovat ihanasti särmää. Ja kun pohjat ovat saaneet tekeytyä yön yli jääkaapissa, appelsiinin maku tulee ihanasti esille.

PS. Jos aiot säilyttää näitä pidempään jääkaapissa tai pakastaa, täytä valmiiksi mutta sokeroi vasta juuri ennen tarjoilua, jotta sokeri ei sula kosteudessa. 

Kommentit

  1. Nämä ovat varmasti herkullisia. Kannattaa kokeilla tehdä sorsakoskelaisella vähän isompaa versiota, jos pöydässä ei ole sen seitsemää sorttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nämä meinaavat jo kyllä nyt näyttää enemmän ruoka- kuin teelusikalla tehdyiltä :D

      Poista

Lähetä kommentti