Gluteenittomat tähtitortut


Gluteenittomien piparkakkujen jatkoksi on luonteva tehdä gluteenittomia joulutorttuja, sillä nyt kalenteri on käännetty lokakuusta marraskuulle, joten jouluinnostelussa voi ihan luvan kanssa ottaa seuraavan askelen.


Samalla tavalla lehteviä näistä ei tule kuin kaupan lehtitaikinasta tehdyistä tortuista, mutta toisaalta eipä tule lehteviä gluteenillisella voitaikinalla tehdyistäkään. Näissä maku on kuitenkin älyttömän hyvän voinen, ja rakenne on tähden sakaroissa mukavan rapea.

Taikina on hyvä tehdä vuorokautta ennen torttujen leupomista ja paistamista. Ensin psylliumia sekoitetaan maitorahkaan ja annetaan hetki turvota. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan puuhaarukalla ja tarvittaessa käsin huoneenlämpöistä voita.

Rahka-voiseokseen sekoitetaan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen viljatuotteen jauho on minusta hyvä tässä), johon on sekoitettu leivinjauhetta.

Kun taikina on tasaista, se painellaan käsin levyksi ja kääritään kelmuun jähmettymään esimerkiksi yön yli.

Seuraavana päivänä jähmettynyt taikina kaulitaan jauhoja apuna käyttäen neliöksi. Neliön keskelle siivutetaan (juustohöylällä) voita ohuina siivuina. Voi piilotetaan taittelemalla neliön reunat voin päälle ja kaulitaan. Mitä useammin tämän taittelemisen ja kaulimisen jaksaa tehdä, sitä lehtevämpää taikinasta tulee. Taikinan voi myös aina taittelun ja kaulitsemisen jälkeen laittaa jääkaappiin jähmettymän, jos aikaa piisaa.

Gluteenittomat joulutortut (noin 16 kpl)
250 g maitorahkaa (esim. Valio, EI pehmeästi lusikoitava)
250 g huoneenlämpöistä voita
0,5 tl psylliumia
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
+ noin 50 g kylmää voita kaulitsemiseen.

Taita ja kaulitse -manööverin jälkeen taikina on valmista leivottavaksi. 


Taikina kaulitaan noin 3-4 millin paksuiseksi levyksi, josta otetaan muotilla tai leikataan veitsellä torttuaihioita.


Tortut voidellaan kananmunalla ja keskelle laitetaan aimo nökäre luumuhilloa - valmista uuniin!


Paistolämpötila on 200 astetta tai tujakassa uunissa vaikka vähän miedompikin ja paistoaika noin 15 minuuttia.


Nämä - kuten mitkä tahansa lehtitaikinaleivonnaiset - ovat ehdottomasti parhaita vasta paistettuina, joten taikinaa voi tehdä isomman satsin pakkaseen mutta paistaa kannattaa vain muutama kerralla, jotta tortut tulevat syödyksi heti tuoreeltaan. Ja nehän tulevat! Meillä nämä maistuvat myös niille, joiden ei sinäänsä tarvitse syödä gluteenitonta ruokaa.


Kommentit