Gluteeniton mustaherukka-valkosuklaatäytekakku 85-vuotispäiville

Loppuvuosi on meillä juhlien aikaa, kun koko perheen ja lähisukulaistenkin syntymäpäivät sattuvat vuoden viimeisille kuukausille. Nyt juhlitaan mummon 85-vuotispäivää, ja hänen juhlapöydässään on muiden herkkujen muassa gluteeniton vaalea täytekakku, jossa on makuina mustaherukka ja valkosuklaa.


Kakkupohja on vaalea samasuhdepohja, jossa on jauhona Semperin vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.

Gluteeniton täytekakkupohja
6 kananmunaa
sirosokeria
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (FinMix)
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl psylliumia.

Kananmunat rikotaan yhteen lasiin, ja toiseen samanlaiseen mitataan yhtä paljon sirosokeria. Kolmanteen lasiin mitataan yhtä paljon vaaleaa jauhoseosta sekä leivinjauhe ja psyllium.

Kananmunat ja sokeri vatkataan paksuksi, valkoiseksi vaahdoksi. Vaahtoon siivilöidään jauhot ja käännellään varovasti joukkoon. Valmis taikina kaadetaan voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 22 senttiä.

Pohjaa paistetaan uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku ei enää tartu kokeilutikkuun ja se irtoaa jo renoilta.

Pohja saa tekeytyä yhden vuorokauden leivinpaperiin ja kelmuun käärittynä ennen täyttämistä.

Täyttäminen alkaa mustaherukoiden paseeraamisesta, jotta täytteeseen ei tule kuorenpaloja tai siemeniä. Mustaherukat puserretaan esim. lusikan selkäpuolella siivilän läpi.


Kun sose on valmiina, laitetaan liivatteet likoamaan ja valmistetaan täytteen massa: kerma vatkataan vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan vaniljarahka ja vaniljatuorejuusto sähkövatkaimella vatkaten. Massa jaetaan puoliksi ja toiseen puolikkaaseen sekoitetaan 50 grammaa sulaa valkosuklaata ja toiseen mustaherukkasose. Mustaherukkatäytteen väri on upea ja maku ihanan raikas!


Liivatteet liuotetaan tilkkaan kuumennettua maitoa ja liivateliemestä kaadetaan 1/3 valkosuklaatäytteeseen ja 2/3 löysempään mustaherukkatäytteeseen.

Kakkupohja leikataan kolmeen kerrokseen ja kerrokset ladotaan kannesta aloittaen takaisin irtopohjavuokaan: kansilevy ylösalaisin, kevyt kostutus vaniljalla makeutetulla maidolla, mustaherukkatäyte, keskilevy, kevyt kostutus, valkosuklaatäyte ja viimeiseksi pohja ylösalaisin. Vuoka peitetään leivinpaperilla ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi. Jähmettynyt kakku kumotaan.


Kakun pinnan kuorrutin vain kermavaahdolla (1,5 dl), johon lisäsin muutaman tipan samaa mustaherukkasosetta kuin täytteessä. Violetti sose taittaa kerman lievää keltaisuutta, ja lopputuloksen sävy on hyvin hennosti liila.


Kerman päälle tein valkosuklaasta (50 g) ja mustaherukkasoseesta (0,5 tl) mikrossa yhdessä sulattamalla violettia paksua tahnaa, jota voi muotoilla käsin. Pyörittelin massasta pitkän pötkön, jonka nostin kakun päälle rinkulaksi. Yhteen reunaan kakkua sulatin hieman myös valkosuklaata sellaisenaan ja rinkulan ympärille ripottelin erilaisia sokerihelmiä ja makeisia. Tarkista aina helmien ja makeisten gluteenittomuus erikseen!


Kommentit