Syyspäivän lämmittävä ramen

Glorian Ruoka&Viini -lehdessä (1/2019) oli houkutteleva ramenkeiton ohje, jota ehdin vasta nyt päästä testaamaan. Valmiita nuudeleita käyttämällä ja hieman kasviksia ohjeeseen lisäten sain keitosta aivan ihanan, lämmittävän ja kotoisan syysillan päivällisen.


Keiton liemen voi tehdä etukäteen, mikä nopeuttaa ruoan tekoa merkittävästi ja mikä tekee hyvää myös liemelle itselleen, sillä sen maut vain paranevat, kun se saa muhia ajan kanssa.

Ramenliemi (noin 6 annosta)
3 cm pala inkivääriä
1 sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1 rs (250 g) ruskeita herkkusieniä
1 rkl mietoa öljyä
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sushietikkaa eli miriniä
1 punainen suippopaprika
200 g tuoretta pinaattia.

Inkivääri, sipuli ja valkosipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Sienet putsataan ja viipaloidaan. Inkivääri, sipulit ja sienet kuullotetaan teräskattilassa öljyssä. Joukkoon lisätään vesi ja liemikuutiot. Anna porista hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää soijakastiketa ja mirini. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon huuhdeltu ja suikaloitu paprika sekä huuhdeltu pinaatti niin, että ne vain kuumentuvat. Paprikaa ei ole tarkoitus keittää pehmeäksi.

Liemen lisäksi rameniin tulee ainakin nuudeleita sekä halutunlaisia lisäkkeitä. Minun versiossani on lisäksi tofua, keitettyä kananmunaa, tuoretta korianteria, punaista chiliä sekä seesaminsiemeniä.

Ramenkeiton "täytteet" (noin 6 annosta)
400 g ramennuudeleita (esim. Go Tan, myynnissä Citymarketeissa)
1 pkt tofua
3 keitettyä kananmunaa
1 nippu tuoretta korianteria
1 punainen chili
2 rkl seesaminsiemeniä.


Tofut kannattaa paistaa ensin, koska ne kestävät odottamista. Kuivaa ja kuutioi tofupala, mausta kuutiot soijakastikkeella ja mirinillä. Paista kuumalla pannulla kullanruskeaksi ja siirrä sivuun odottamaan. Tofujen kanssa yhtä aikaa voi keittää kananmunat: minusta 8 minuutin munat ovat täydellisiä, mutta tähän sopivat myös täysin kypsäksi keitetyt.

Nuudeleita varten kiehautetaan vesi, upotetaan nuudelit veteen ja nostetaan kattila pois levyltä ja laitetaan kansi päälle. Odotetaan 6 minuuttia, kaadetaan vesi pois ja huuhdellaan nuudelit kylmällä vedellä.

Keitto kootaan lautaselle tai kulhoon: nuudelit pohjalle, tofut päälle ja kuumaa, tummanruskeaa lientä kasviksineen päälle. Pinnalle kananmunan puolikas, korianteria, chiliä ja seesaminsiemeniä sekä halutessaan pieni pirskautus seesamiöljyä. Paljon isoja ja lämmittäviä makuja!


Siitä tietää, että ramen on hyvää, kun metallipuikoilla syöminen ei aiheuta hampaiden kiristelyä ja pöytäliina on täynnä liemiroiskeita... 

Kommentit