Syysloman aloittava kirsikkahyydykekakku

Odotettu syysloma alkaa vihdoin tänään! Olen todellakin unen, ulkoilun ja rauhan tarpeessa, ja loman aloittajaisiksi tein gluteenitonta hyydykekakkua, jossa maistuu makea ja marjainen kirsikka. Kakku on vielä hieman kesäinen, ja se päättää nyt kesä- ja alkusyksyleivonnaisten kauden ja aloittaa täysillä syys- (ja joulu-) juttujen kauden! 


Pohja tehdään Tescon gluteenittomista digestiivikekseistä, joissa toinen puoli on vuorattu suklaalla.


Keksit murskataan esim. yleiskoneen terällä, ja suklaa sitoo jo keksinmuruja aika hyvin yhteen, joten kovin paljon sulaa voita ei tarvita lisäksi. Keksimuruseos painellaan irtopohjavuoan pohjaan leivinpaperin päälle.

Täyteessä käytän kirsikkahilloa, jossa on intensiivisempi maku kuin pakastetuissa tuorekirsikoissa. Toisen purkin ostin kesäiseltä Puolan matkaltani ja toinen on ihan lähimarketin hyllyltä. Koska hilloissa on sattumia, surautin hillot sauvasekoittimella tasaiseksi, jotta hyydykkeeseen ei jää isoja möykkyjä.


Hillon lisäksi täytteeseen tulee kermavaahtoa, vaniljarahkaa ja mascarponea: kerma vatkataan ensin puhtailla vatkaimilla vaahdoksi yhdessä kulhossa, ja toisessa vatkaimilla sekoitetaan keskenään rahka ja mascarpone. Rahka-mascarponeseokseen sekoitetaan myös sileä kirsikkasose. Lopuksi kermavaahto käännellään joukkoon.

Kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet liuotetaan tilkassa kuumaa kirsikkamehua (muukin punainen mehu käy, samoin kuin kirsikkalikööri), ja liivateliemi kaadetaan täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Täyte kaadetaan pohjan päälle ja pinta siloitetaan.

Gluteeniton kirsikkahyydykekakku (1 noin 22-senttinen kakku)
200 g gluteenittomia suklaakeksejä
noin 25 g sulaa voita
1 prk (270 g) kirsikkahilloa
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
250 g mascarponea
1 rkl vaniljasokeria
(2 rkl tomusokeria makeutukseksi: riippuu hillosta)
5 tippaa kirsikka-aromia
0,5 dl kirsikamehua ym. liivatteiden liuottamiseen
4 liivatelehteä


Kakku sa hyytyä jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen se irrotetaan varovasti vuoasta. Reunat voi pyöräyttää lämpimään veteen kastellulla veitsellä, jos ne näyttävät rosoisilta. Kakun voi tarjota sellaisenaan tai sen pinnan voi koristella esim. hillo- ja suklaapisaroilla tai erilaisilla sokerihelmillä. Helmissä tarkista gluteenittomuus!


Tämän palan myötä toivotan kaikille syyslomaa viettäville oikein ihanaa ja rentouttavaa lomaa!


Kommentit