Mausteiset piparkakut

Piparitehtailu jatkuu, ja nämä ovat tällä kertaa tavallisista vehnäjauhoista tehtyjä mutta vähintään yhtä hyviä kuin aiemman piparipostauksen gluteenittomat ja ihanan rapeat piparkakut. Tämä resepti tunnetaan yleisesti nimellä Paraisten piparkakut, mutta olen lisännyt ohjeeseen kardemummaa ja konjakkia.



Taikinan teko alkaa ihan samalla kuin gluteenittomien pipareiden teko, paitsi fariinisokeri vaihdetaan valkoiseksi sokeriksi.


Voi, siirappi, sokeri ja joulumausteet kiehautetaan tummansruskeaksi ja tuoksuvaksi seokseksi, johon vatkataan jäähtymisen jälkeen kaksi kananmunaa, loraus konjakkia sekä puolikarkeita vehnäjauhoja, johon on sekoitettu ruokasoodaa.

Paraisten piparkakut
250 g voita
2 dl taloussokeria
1,5 dl tummaa siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 rkl konjakkia
2 kananmunaa
noin 500 g (usein minulla noin 550 g) puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa.

Valmis taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa, jotta jauhot ehtivät turvota. Valmis taikina kaulitaan jauhojen avulla levyksi, josta painellaan muotilla kissuja, possuja ja muita söpöläisiä. Yleensä minä pidän todella ohuista ja rapeista piparkakuista, mutta välillä on mukava tehdä oikein muhevia ja paksuja piparkakkuja - varsinkin näistä kissojen tassuista tulee yltiösöpöjä pulleroisina!



Paksuja pipareita täytyy paistaa tietenkin hieman kauemmin, jotta ne kypsyvät myös sisältä. 200 astetta, uunin keskitaso ja noin 7-8 minuuttia riippuen uunin tehosta. Kun pipari irtoaa helposti leivinpaperista eikä pohja tunnu enää pehmeältä, pipari on kypsä.

Tämä piparinen floora&fauna päätyi Riihimäen Karhu-purkkiin somistamaan keittiön pöytää. Ja onpa purkista helppo mieliteon tullen napata pipari tai toinenkin...


Nämä vanhat talouspurkit ovat kyllä viehättäviä!



Kommentit