Gluteeniton lakka-kinuskitäytekakku

Syysloma jatkuu kakkuisissa merkeissä, kun ukkini täytti kunnioitettavat 93 vuotta. Juhlistimme päivää tällä gluteenittomalla lakkatäytekakulla, jonka päällä on paksu kinuski.


Gluteeniton kakkupohja onnistui tällä kertaa erityisen hyvin, ja "salaisuutena" eli eri tavalla kuin yleensä valitsin jauhot ja lisäsin vielä yhden maustemitallisen psylliumia. 

Vaalea gluteeniton täytekakkupohja
6 M-kokoista kananmunaa lasiin rikottuna
saman verran sirosokeria toiseen lasiin rikottuna + 1 tl vaniljasokeria
2/3 Semperin Finmix-jauhoseosta sirosokerin määrästä
1/3 perunajauhoa sirosokerin määrästä
1 mm psylliumia.

Kananmunat, sirosokeri ja vaniljasokeri vatkataan puhtaassa kulhossa sähkövatkaimella vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Vaahtoon siivilöidään keskenään sekoitetut jauhot ja psyllium ja jauhot sekoitetaan kevyesti joukkoon sähkövatkaimen sekoitusteholla. Nuolijalla sekoittaessa minulla jää aina jauhopaakkuja, joten olen siirtynyt käyttämään sähkövatkaimen sekoitustehoa, ja se on tuntunut toimivan hyvin, sillä pohjat onnistuvat paremmin.

Taikina kaadetaan 22-senttiseen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi ja joka on voideltu ja korppujauhotettu gluteenittomilla korppujauhoilla kauttaaltaan.

Paistoaika on 35 minuuttia 175-asteisen uunin alimmalla tasolla.


Pohja saa tekeytyä muovipussissa yön yli, ja seuraavana päivänä se täytetään ja kuorrutetaan. Täyttämistä varten varataan
  • omenamehua kostuttamiseen
  • sileää omenahilloa
  • paseerattuja lakkoja
  • kermavaahtoa ja maustamatonta tuorejuustoa.
Kakku halkaistaan kolmeksi levyksi, jotka kasataan ylösalaisin irtopohjavuokaan, jotta kerma-tuorejuustotäyte saa hyytyä jämäkäksi. 

Lakat painellaan hienosilmäisen siivilän läpi, jotta siemenet ja kuidut jäävät siivilään ja kakkuun päätyy vain upean oranssi ja sileä sose. Sose sekoitetaan kermavaahdon ja tuorejuuston kanssa, ja makeutukseksi voi laittaa hieman sokeria ja mauksi vaniljaa. Lakkasose notkeuttaa täytettä sen verran, että siihen kannattaa käyttää muutama liivatelehti, jotka hyydyttävät täytteen.

Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
3 dl lakkoja paseerattuna
0,5 dl omenamehua liivatteiden liuottamista varten
3 liivatelehteä
+ omenamehua kostutukseen
+ sileää omenahilloa


Kakun kansi laitetaan siis alimmaiseksi irtopohjavuokaan, se kostutetaan ja valellaan omenahillolla ja kaadetaan puolet lakkatäytteestä. Sitten keskimmäinen kerros, kostutus, hillo ja loppu täyte. Lopuksi pohjakerros päälle. Kakku saa hyytyä vähintään 4 tuntia, ennen kuin se kumotaan kuorruttamista varten.


Kuorrutusta varten keitetään ensin kinuski fariinisokerista ja kermasta, sillä kinuski saa jäähtyä hieman huoneenlämmössä ennen kakun päälle kaatamista: yhtä paljon kermaa ja fariinisokeria mitataan kattilaan ja kiehautetaan koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu hiljalleen, sen annetaan poreilla välillä sekoitellen noin 15 minuuttia  tai kunnes kinuski on paksua ja kiiltävää.

Kun kinuski on valmista ja pois liedeltä, vatkataan vaniljalla maustettu kerma vaahdoksi ja levitetään ohueksi ja sileäksi kerrokseksi kakun reunoille ja pinnalle. 

Kuorrutus:

kinuski:
1,5 dl vispikermaa
1,5 dl fariinisokeria
pinnalle:
1,5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl tomusokeria)
+ erilaisia sokerihelmiä (tarkista gluteenittomuus!)

Hieman jäähtynyt kinuski kaadetaan varovasti kakun pinnalle; ensin keskelle ja siitä varovasti kuumaan veteen kastetulla veitsellä reunoja kohti levittäen. Kinuskin päälle voi vielä pursottaa kermasta halutessaan koristeita ja ripotella esim. sokerihelmiä päälle.


Lakka maistuu kakussa aivan ihanan hennolta mutta silti todella tunnistettavalta. Sileä täyte tuntuu myös juhlalliselta verrattuna lakkahilloon, jossa on siemenet mukana. 




Kommentit