Timjaminen tomaattipiirakka

Tomaatit ovat nyt upean punaisia ja täynnä makua, joten on siis aika tehdä tomaattipiirakkaa! Tämä kaveri saa tomaatin lisäksi makua timjamista ja punasipulista, joista keitellään liedellä makea ja intensiivinen tomaattikastike. Pohja tehdään vain sekoittamalla ainekset, joten tämän vaivattomammaksi ei piirakan teko muutu.


Pohjaan tulee grahamjauhoja, kauralesettä, leivinjauhetta, ripaus suolaa, vettä ja rypsiöljyä. Kaikki ainekset mitataan suoraan piirakkavuokaan, jossa ne sekoitetaan puu- tai muovityökalulla taikinaksi.


Lopun sekoittamisen voi tehdä käsin, mutta vaivata taikinaa ei ole tarkoitus. 


Pohjaan pistellään haarukalla muutamia reikiä, ja se laitetaan uuniin esipaistumaan 175 asteeseen noin 15 minuutiksi. Sinä aikana valmistellaan täyte.

Ensin täytettä varten kuullotetaan punasipulia öljyssä ja joukkoon silputaan roimasti timjamia antamaan makua.


Kun sipulit alkavat pehmetä, joukkoon kaadetaan purkillinen tomaattimurskaa, jossa sipulit saavat muhia pohjan paiston ajan. Seosta voi maustaa lisäksi pippurilla, suolalla - ja lisätimjamilla, kuten minä tein. Kastikkeen lisäksi pilkotaan tuoreita tomaatteja ja raastetaan maukasta juustoa, ja kaikkia aineksia ladotaan piirakkapohjan päälle vuorotellen niin, että päällimmäiseksi tulee kerros juustoa.

Uunin lämpötilaksi voi nostaa 200 ja paistoritilän siirtää alhaalta ylemmäs, jotta juustokin saa väriä. Noin 15-20 minuuttia riittää kypsyttämään tomaatit pehmeiksi, tiivistämään tomaattikastikkeen maut todella intensiivisiksi (ah, karamellisoitu punasipuli!) ja ruskistamaan juuston houkuttelevaksi ja paahtuneen tuoksuiseksi.


Minä syön tätä lounaana salaatin kanssa, mutta miksei tätä ihan hyvin voisi tarjota myös rennoissa syysjuhlissa suolaisena tarjottavana - älyttömän hyvää ja helppoa tehdä!

Timjaminen tomaattipiirakka
Pohja:
2,5 dl grahamjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1 dl kylmää vettä
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte:
1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
1 iso punasipuli
nyrkillinen tuoretta timjamia
3 isoa tomaattia
150 g juustoraastetta
+ suolaa
+ pippuria.


Kommentit