Mustaakin mustempi mutakakku

Gluteenittomien ja vegaanisten leivonnaisten testaaminen jatkuu. Porkkanakakku ja suolasaksanpähkinäpiiras ovat molemmat olleet hyviä, ja jos mutakakusta saa oikeasti mutaisen ja suklaisen, silloin kaikki muukin on mahdollista! Testissä siis gluteeniton ja vegaaninen mutakakku, josta tuli ainakin perin juurin mustaa - vähän kuin Oreo-keksin väristä!




Oma vakio-ohjeeni ihanan mutaiseen ja valuvan suklaiseen mutakakkuun on jo gluteeniton, joten lähdin sen pohjalta miettimään kananmunatonta ja voitonta versiota. Tässäkin mudiksessa sulatetaan ensin kattilassa rasva ja suklaa, joiden tietenkin molempien täytyy olla vegaanisia, eli rasvana on Sunnuntain margariinisia ja suklaana Brunbergin tummaa suklaata. Kiiltävään rasva-suklaaseokseen sekoitetaan sirosokeria, ja hippunen suolaa, sillä aavistus suolaisuutta tekee kaikesta makeasta vielä parempaa.

Suklaan joukkoon sekoitetaan kuivat aineet eli vaaleaa maissitärkkelystä, jota käytän myös "tavalliseen" mutakakkuuni, runsaasti tummaa kaakaojauhetta, hivenen soodaa sekä reilusti vaniljaa, koska suklaa ja vanilja ovat ihanat yhdessä. Kananmunia vegaaniseen kakkuun ei voi laittaa, joten mietin, jättäisinkö taikinan tällaiseksi ja paistaisin, mutta laitoin joukkoon kuitenkin kevyttä soijajuomaa, sekä tilkkasen sitruunanmehua, koska sitä tai sen tilalla valkoviinietikkaa tuntui olevan monissa vegaanisissa suklaaohjeissa.



Taikina on todella löysää, mutta maistuu ihanan suklaiselle, joten uuniin vuokaa laittaessa olin toiveikas! 20-senttinen irtopohjavuoka on sopivan kokoinen, ja sen pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi ja reunat voidella sekä jauhottaa esim. samalla tummalla kaakaojauheella, jota tulee taikinaankin.

Gluteeniton ja vegaaninen mutakakku
100 g leivontamargariinia
100 g tummaa, maidotonta suklaata (esim. Brunberg tumma)
1,5 dl sirosokeria
hyppysellinen suolaa
2 dl vaaleaa maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
2 dl kevyttä soijajuomaa
1 rkl sitruunanmehua.



Paistolämpötila on 175 ja paistoaika minun uunissani 25 minuuttia, jonka jälkeen pinta kiiltelee enää hieman, reunat irtoavat vuoasta mutta kakku tuntuu edelleen aavistuksen höllyvältä. Höllyvyys on nimittäin edellytys sille, että kakun sisus on vielä jäähtyneenäkin mutaisa.

Kakku saa jäähtyä vuoassaan ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua ja leikkaamista.

Väri on todella musta, enkä ole ihan varma, onko väri mielestäni kaunis. Myös rakenne on todella helposti mureneva ja hajoava, mutta maku on varsinkin hieman lämmitettynä oivallisen suklainen ja täyteläinen.


Jatkan kuitenkin tuotekehitystä, joten jos sinulla on takataskussasi herkullinen gluteenittoman ja vegaanisen mutakakun ohje, otan sen ilomielin vastaan! 💓

Kommentit

  1. Voiko tuohon kakkuun laittaa soijajauhoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maija! Itse en ole kokeillut, mutta ainakin vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella onnistuu yhtä lailla kuin tärkkelyksellä, joten kokeilisin kyllä rohkeasti myös soijajauholla :) Jos testaat, niin raportoi toki täälläkin, kuinka kävi!

      Poista

Lähetä kommentti