Gyoza-nyytit kahdella eri täytteellä ja kastikkeella

Täytyy heti tunnustaa, että tämä ei ole ruoka, jota tekisin juuri nyt tai jota edes ryhtyisin tekemään arki-iltana. Mutta postaan tämän nyt, jotta tätä voi tehdä perjantai-iltana tai muuna sopivana vapaa-hetkenä. Kasvis-pähkinätäytteiset ja possutäytteiset gyoza-nyytit soija-inkiväärikastikkeen ja goma-dipin kanssa ovat niin hyviä, että niiden tekemiseen käytetty aika ei tunnu miltään. Ja näitä voi tehdä yhdessä ystävien kanssa!


Työjärjestys on seuraava:
  1. Nyyttien taikina jääkaappiin tekeytymään
  2. Nyyttien täytteet odottamaan
  3. Soija-inkivääriliemi hellalle porisemaan hiljalleen
  4. Nyyttien kaulitseminen, täyttäminen ja rypyttäminen
  5. Nyyttien kypsentäminen & goma-dipin teko.
Gyoza-nyyteissä on sen verran askartelemista, että niitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja nautiskella niitä vielä seuraavallakin aterialla. 

Gyoza-nyyttien taikina (48 kpl)
4,5 dl vehnäjauhoja
4 tl rypsiöljyä
2 tl seesamöljyä
1 tl suolaa
2 dl kiehuvan kuumaa vettä.

Jauho, öljyt ja suola nypitään sormin kulhossa hiekkamaiseksi seokseksi. Joukkoon kaadetaan vesi ja aineksista sekoitetaan kiinteä taikinapallo. Pallo jaetaan kahteen osaan, osat painellaan hieman litteämmäksi ja kääritään kelmuun. Taikina saa mennä jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun täytteet tehdään.

Kasvis-pähkinätäyte (24 nyyttiin)
200 g kiinankaalia
2-3 porkkanaa
1 pieni punasipuli
1 kesäsipulin vihreä varsi
1 dl maapähkinöitä rouhittuna
1 dl tuoretta korianteria
2 tl seesamöljyä
0,5 - 1 tl valkopippuria.

Kaali, sipulit ja korianteri pilkotaan kulhoon. Joukkoon raastetaan porkkanat, rouhitaan maapähkinät ja mitataan mausteet. Valkopippuria kannattaa laittaa ensin vähän ja sitten lisätä, sillä se on mietojen kasvisten kanssa yllättävän polttava mauste! Kun kaikki ainekset ja mausteet on sekoitettu keskenään, täyte freesataan pikaisesti kuumalla pannulla öljyssä. Täyte saa jäähtyä ennen täyttämistä.

Possutäyte (24 nyyttiin)
400 g porsaan jauhelihaa (12 % rasvaa)
100 g kiinankaalia
1 kesäsipulin vihreä varsi
1 valkosipulin kynttä
noin 1 rkl tuoretta inkivääriä
2 rkl soijaa
2 rkl seesamöljyä
1 tl sokeria
ripaus suolaa.

Kiinankaali, kesäsipulin varsi, valkosipuli ja inkivääri hienonnetaan ja sekoitetaan jauhelihaan. Lisätään soija, seesamöljy, sokeri ja ripaus suolaa. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi kuin lihapullataikina konsanaan. Koska jauhelihaa ei voi maistaa raakana, maun voi tarkistaa paistamalla pienen "koelihapullan", ja nyyttien sisälle täyte laitetaan raakana.

Kun täytteet ovat valmiina, gyozat kaulitaan ja täytetään. Taikina on sitkoista ja helposti käsiteltävää, ja kelmuun kääritty taikina pyöritellään tangoksi, joka leikataan 24 yhtä suureen palaan. Palat ovat noin arpakuution kokoisia. Yksi taikinapalanen kaulitaan lehden ohueksi, pyöreäksi pohjaksi, aivan kuten karjalanpiirakkaa tekisi.

Pyöreän taikinalevyn keskelle laitetaan noin 2 teelusikallista täytettä, ja reunat nipistellään sormilla kiinni.

Kun kaikki nyytit on täytetty, alkaa paistovaihe. Paistinpannulle laitetaan kuumenemaan tilkka seesamöljyä, ja kuumaan öljyyn nostetaan kyljelleen niin monta gyozaa kuin mahtuu. Kun pannua vasten oleva kylki on kauniin ruskea, nyytit käännetään toiselle kyljelle ja pannulle kaadetaan kuumaa vettä niin, että gyozat peittyvät puoleen väliin saakka. Ne saavat kypsyä vedessä noin 5 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Kasvisversioissa ei ole vaarallista, vaikka nyytit olisivat al dente, mutta lihatäytteen kypsyys kannattaa tarkistaa ensimmäisestä paistoerästä halkaisemalla isoin nyytti.


Molemmat täytteet ovat maukkaita, mutta kyllä nyyttien kanssa silti dippiä täytyy olla! Omassa rauhassa maukkaaksi keittyvä soija-inkivääriliemi syntyy helposti samalla, kun nyyttejä rypyttää ja täyttää.

Soija-inkivääriliemi
1 rkl hienonnettua inkivääriä
0,5 dl hienonnettua sipulia
0,5 tl punaista chiliä
2 tl seesamöljyä
(reilu) 1 dl kasvislientä
0,5 dl soijaa.

Inkivääri, sipuli ja chili kuullotetaan seesamöljyssä pienessä teflonkattilassa, ja kun ne alkavat olla läpikuultavia (ja keittiössä on ihana tuoksu), lisätään soija ja kasvisliemi. Seos kiehautetaan ja annetaan sen jälkeen kiehua ihan hiljalleen noin 20-25 minuuttia, jonka jälkeen lopputuloksena on paksu, todella tummanruskea ja intensiivisen suolaisen mausteinen liemi. Voi taivas miten hyvää!

Liemi on aloituskuvassa oikeassa yläkulmassa, ja siihen voi dippailla nyyttien lisäksi kasviksia. Lisäksi jokaisella on dippiä omassa pienessä kulhossa samaan tapaan kuin soijakastiketta sushin kanssa.


Oma suosikkini on goma-kastike tai goma-dippi, jossa on seesaminsiemeniä, soijaa ja riisiviinietikkaa. Maussa on paljon samaa kuin maapähkinävoissa, ja se jos mikä on koukuttavaa herkkua! 

goma-dippi
25 g seesaminsiemeniä
1 rkl soijaa
1,5 rkl riisiviinietikkaa
0,5 rkl seesamöljyä
noin 0,5 dl vettä.

Seesaminsiemenet paahdetaan kuivalla pannulla, ja siinä kannattaa olla koko ajan vartomassa, etteivät siemenet vain pääse palamaan. Paahtuneet siemenet rouhitaan yleiskoneessa tai morttelissa hienojakoiseksi jauhoksi, johon sekoitetaan soija, riisiviinietikka ja seesamöljy. Dipin paksuus säädellään vedellä, joten sitä voi laittaa ruokalusikallisen kerrallaan haluttuun lopputulokseen asti.


Koska gyozo-nyyttien taikinassa sitko on tärkeä, mietin, kuinka ne onnistuisivat gluteenittomista jauhoista. Jos joku on kokeillut, kuulisin mielelläni niksit jo ennen kuin edes itse kokeilen, mutta testaamallahan sekin asia selviää. Gluteenittomat karjalanpiirakat ovat nimittäin ihan yhtä helppoja tehdä kuin tavallisetkin, joten miksi sama ei pätisi tähän taikinaan..?

Kommentit

  1. Näissä on käsityötä eli ei sovi kaltaiselleni laiskalle kokille. Ihana varmasti näprätä porukalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti