Gluteeniton ja vegaaninen suolasaksanpähkinäpiirakka

Syksy on saapunut myös keittiöön, kun janoan leivonnaisiin paksuja, tummia ja meheviä makuja, kuten tummaa siirappia, fariinisokeria, neilikkaa... Ehkä syvällä sisimmässäni odotan jo piparkakkutaikina-aikaa, mutta koska siihen ei voi vielä ryhtyä, syntyi tällainen saksanpähkinäpiirakka, joka on koukuttava yhdistelmä makeaa ja suolaista ja joka on sekä gluteeniton että vegaaninen.



Taikina tehdään sekoittamalla ainekset keskenään, eli tämä syntyy nopsakasti vaikka näin arki-iltanakin. Ensin sekoitetaan keskenään öljyä ja kasvimaitoa, ja nesteisiin sekoitetaan sekä fariinisokeria että taloussokeria. Seoksen joukkoon mitataan kuivat aineet, joita tuleekin aika monen sorttista: vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, tummaa gluteenitonta jauhoseosta, kaurajauhoa, maissitärkkelystä, leivinjauhetta, soodaa sekä mausteiksi neilikkaa ja kanelia. 

Saksanpähkinäpiirakka (V, G: uunipellillinen)
4 dl mietoa öljyä
3 dl kevyttä soijajuomaa
4 dl fariinisokeria
2 dl taloussokeria
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl maissitärkkelystä
1 rkl (kyllä!) leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
80 g saksanpähkinöitä rouhittuna + ripaus suolaa pinnalle.

Taikina sekoitetaan tasaiseksi puuhaarukalla, ja valmis, erehdyttävästi piparkakkutaikinalta näyttävä, taikina kaadetaan uunipellille. Pinnalle ripotellaan paahdettuja ja kevyesti suolattuja saksanpähkinöitä.



Piirakkaa paistetaan 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes reunat irtoavat pellin leivinpaperista mutta keskeltä piirakka tuntuu edelleen mehevältä.



Kuumana tämän piirakan rakenne on melko hauras, joten se saa jäähtyä rauhassa pellillä ennen leikkaamista ja tarjoilua.



Iltatee ja palanen tätä piirakkaa - aika ihanaa näin maanantai-iltaan...



Mietin kuitenkin, että tarvitsisiko tämä jonkinlaisen kuorrutteen mokkapalojen tai porkkanakakun tapaan, mutta en kuitenkaan haluaisi peittää pinnassa pilkottavia pähkinöitä. Ja muutoinkin tämä on kyllä mehevää ja maukasta ihan tällaisenaan, joten ehkä korkeintaan nokare vaniljajäätelöä voisi olla sopiva kumppani. Tai en tiedä, joku suolainen kinuskikastike voisi kyllä olla aika taivaallista..?

Kommentit