Unelmanpehmeä herukkapiirakka

Herukkasesonki jatkuu, ja tähän gluteenittomaan ja pumpulinpehmeään piirakkaan kätkeytyy sekä punaisia että mustia viinimarjoja. Piirakka on hyvää sellaisenaan, ja vielä parempaa se on vaniljakastikelorauksen kanssa.


Ensin täytyy tietenkin kerätä tai ostaa marjoja: tähän käyvät yhtä lailla tuoreet kuin pakastetut marjat.



Taikinan tekeminen aloitetaan vatkaamalla kananmunista ja taloussokerista sekä fariinisokerista vaaleanruskea, paksu vaahto. Vaahtoon vatkataan vaniljasokeria ja sulaa margariinia, sillä gluteenittomalle taikinalle on tärkeä antaa riittävästi makua ja rasvaa, jotta rakenne pysyy mehevänä eikä ala murentua.

Margariinin jälkeen taikinaan sekoitetaan kolmessa osassa vuorotellen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu leivinjauhe, sekä kermaa (tai maitoa). Herukat ripotellaan taikinan pinnalle vasta, kun se on jo uunipellillä.


Gluteeniton herukkapiirakka (uunipellillinen)
5 kananmunaa
2,5 dl taloussokeria
2 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
180 g sulaa margariinia
6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2,5 dl kermaa (tai maitoa)
+ noin litra musta- ja punaherukoita
(+ pakastemarjoihin 2 rkl perunajauhoa).

Piirakkaa paistetaan 175 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea eikä kokeilutikkuun tartu enää taikinaa. 


Koska marjat painuvat paiston aikana taikinan uumeniin, nekin mehevöittävät taikinaa. Ja voi miten marjainen tuoksu uunista tulee, kun luukun avaa! Herukat ovat miltei hilloutuneet piirakan sisälle.


Fariinisokerin tuoma siirappinen ja paahtuneen sokerin maku taltuttaa herukoiden kirpeyttä ihanasti, ja piirakka on pehmeä yhdistelmä raikasta ja makeaa. 


Leppoisaa viikonloppua!

Kommentit