Tuntuu jo hieman syksyltä, siispä teen omenapiirakka

Omenat alkavat kypsyä omenapuissa mutta ei kuitenkaan vielä niin runsain mitoin, että pääsisi hilloamispuuhiin. Siispä ensihätään teen tätä ihanaa omena-marenkipiirasta, jossa on rapea kuori ja paljon mehevää ja kanelista omenatäytettä.


Tämä piirakka on tehty suureen ja melko korkeareunaiseen vuokaan, joten jos annos tuntuu isolta, sen voi tietenkin puolittaa ja tehdä pienempään vuokaan. 

Omena-marenkipiirakka
pohja:
250 g jääkaappikylmää voita
7,5 dl vehnäjauhoa
1,25 dl sokeria
1 tl kanelia
2 kananmunan keltuaista
+ 2-4 rkl vettä
täyte:
1,5 l omenoita kuutioituna
1 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 rkl vettä
+ 2 rkl perunajauhoja suurustamiseen
marenki:
2 kananmunan valkuaista
1 dl sirosokeria.

Pohja on helpoin tehdä yleiskoneella, mutta käsin nyppimälläkin onnistuu: kylmä voi, vehnäjauho, sokeri ja kaneli sekoitetaan / nypitään murumaiseksi seokseksi, ja siihen sekoitetaan keltuaiset. Vettä lisätään vain sen verran, että taikinasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon. Taikina taputellaan reilun sentin paksuiseksi kiekoksi kelmuun ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.

Jähmettymisen aikana tehdään täyte: ensin omenat kuoritaan ja kuutioidaan. Kuutiot, fariini ja vesi laitetaan kattilaan, ja omenoita keitellään sen aikaa (lajikkeesta riippuen 10-20 min), että ne hieman pehmenevät mutta eivät muussaudu. Kattilan pohjalle kertynyt liemi kaadetaan erilliseen lasiin tai pieneen kulhoon, jossa se sekoitetaan perunajauhoihin. Saostava perunajauhoseos kaadetaan muun täytteen joukkoon. 

Jähmettynyt pohja kaulitaan piirakan pohjaksi ja reunoiksi. Ihan koko annos ei mene edes 24-senttisen piirakkavuoan vuoraamiseen, vaan taikinaa jää ehkä noin 1/4, josta voi tehdä pintaan koristeita. Omenatäyte kaadetaan pohjan päälle.


Piirakkaa paistetaan 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Paiston voi aloittaa alatasolta, jotta pohjakin varmasti kypsyy, ja loppuajaksi piirakan voi nostaa ylemmäs, jos se ei muutoin saa tarpeeksi väriä. 

Sillä välin kun piirakka hieman jäähtyy, vatkataan valkuaisista ja sirosokerista marenki, jonka voi levittää koko piirakan päälle kanneksi tai josta voi pursottaa jokaiseen annospalaan messevän keon, johon on ihana upottaa lusikkansa. Tanakka marenki syntyy, kun valkuaisia vatkataan ensin yksinään, ja kun vaahto on valkoista ja tanakkaa, sokeri lisätään pikkuhiljaa joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Valmis marenki on paksua, silkkistä ja kiiltävää.


Kommentit